L'OPEP+ ha confirmat aquest dilluns l'avançat durant la jornada d'ahir. L'organització de països exportadors de petroli ha pactat una reducció de la producció diària a 1.165.000 barrils diaris que, sumat a la retallada que durà a terme Rússia a partir del mes que ve, serà de 1.650.000 barrils diaris. L'estat rus, membre de l'OPEP+, és, al costat de l'Aràbia Saudita, el país que durà a terme la reducció de la producció diària més dràstica. Tal com ha confirmat aquest dilluns l'Organització, tant el país liderat per Putin, com l'estat saudita, reduiran la seva producció a 500.000 barrils diaris.

Però, a més d'això, el viceprimer ministre rus, Alexandr Novak, ha explicat que més països de l'organització podrien afegir-se a les retallades de la producció, les quals busquen "estabilitzar el mercat", tal com explica el representant del Govern rus. "Altres països podrien sumar-se i anunciar reduccions addicionals, si ho consideren necessari, per estabilitzar el mercat", han estat les paraules de Novak.

L'objectiu de l'OPEP+: elevar el preu del petroli

La intenció dels països exportadors de la matèria primera no és cap altra que elevar el preu del Brent i del WTI, objectiu que ja està complint. Doncs l'esquist, tant el de referència a l'eurozona com en els Estats Units, s'ha embarcat en la tendència alcista en les últimes 24 hores després de conèixer-se les intencions de l'Organització, en la qual l'Aràbia Saudita ha portat la veu cantant. Es pot destacar que les mesures que prenguin aquest bloc de països tenen un impacte directe sobre el preu del petroli, ja que, entre tots, sumen un terç de la producció global de la matèria primera.

A l'acord anunciat aquest dilluns s'han subscrit set de les 23 nacions que conformen aquesta Organització. És per això pel que Rússia ha advertit que es podrien unir més països a l'acord "voluntari" de la reducció de la producció si el consideren necessari. En cas de confirmar-se això, és probable que el preu del petroli continués pujant, ja que l'oferta es veuria més atapeïda en un moment en què la demanda continua sent elevada i es preveu un consum més gran de la matèria primera, amb la Xina com a protagonista després de la seva reactivació econòmica. De moment, l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Kuwait, l'Iraq, el Kazakhstan, el Gabon i Rússia són les nacions que s'han subscrit a una mesura que, a més del mercat petrolier, té afecció en les decisions monetàries i en els valors energètics cotitzats en Borsa.

El mercat estima uns preus superiors per al petroli

Segons el representant de l'estat rus, la decisió ha estat recolzada pel Comitè Ministerial de Monitoratge Conjunt (JMMC) com a "mesures molt importants i necessària en aquest moment per estabilitzar la situació dels preus". Fins abans de l'aprovació d'aquesta iniciativa "voluntària", el preu del petroli venia sent decreixent, davant de les males estimacions macroeconòmiques i la possibilitat que diverses economies internacionals entressin en una fase recessiva després de les últimes pujades de tipus d'interès. En aquestes, tant el Brent, com el WTI, mantenien preus decreixents fins que aquest dilluns s'ha conegut l'abast de la reducció de la producció.

Per als experts, la intenció principal és mantenir el valor del petroli elevat. De fet, analistes de cases com Goldman Sachs o Bank of America han elevat l'estimació del preu del petroli fins als 95 dòlars per barril, apropant-se al llindar dels 100 dòlars. Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, coincideix que el petroli es mourà en la forquilla d'"entre els 80 dòlars i els 100 dòlars per barril".

Quins altres països formen part de l'OPEP+?

Caldrà veure com evoluciona aquesta situació i sí, finalment, altres membres de l'OPEP+ s'uneixen a la mesura "voluntària", tal com afirma Rússia. Es pot destacar que la nova mesura no confronta amb la retallada aprovada l'octubre passat, el qual va ser de dos milions de barrils diaris. És a dir, la retallada anunciada aquest dilluns amb què ja estava vigent compartiran espai. Així ho ha expressat el viceprimer ministre de rus, informant que la mesura "voluntària" és "addicional a les preses l'octubre de l'any passat de reduir la producció en dos milions de barrils diaris fins i tot finals de 2023".

Novak ha assenyalat que "la política en matèria d'energia que duen a terme avui molts països, la interferència als mecanismes del mercat, són, en essència, un dels motius pels quals els països de l'OPEP+ han pres la decisió de reduir voluntàriament la producció". Azerbaidjan, Bahrain, Brunei, Malàisia, Mèxic, Oman, Sudan, Sudan del Sud, Veneçuela, La República del Congo, Nigèria, Líbia, l'Iran, Indonèsia, Guinea Equatorial, l'Equador, Qatar, Algèria i Angola són la resta de països que podrien sumar-se a la iniciativa que ha encapçalat Aràbia Saudita. Cal veure si aquests, com apunta aquest dilluns el viceprimer ministre de Rússia, no s'acaben afegint a l'acord. En cas de fer-ho, el mercat assistiria a noves alces del preu de l'esquist.