Encara que l'atur registri a hores d'ara les seves millors xifres des de l'any 2008, la falta de dinamisme dels últims mesos porta a pensar en un refredament del mercat laboral que clava l'11% com una taxa endèmica a Espanya. Contra aquesta realitat i unes hores després que es coneguessin les dades del mes, sindicats i patronal han coincidit aquest dimarts en què el país no ha de resignar-se i s'han de buscar mesures perquè l'atur continuï caient. I han recordat que encara existeixen vacants per cobrir a molts sectors malgrat l'atur.

Així, la CEOE ha expressat en nota de premsa que és "imprescindible" millorar les passarel·les entre atur i vida activa i polítiques d'ocupació, encara que ha considerat "històriques" les altes xifres d'afiliació. En el mateix comunicat, ha recordat que Espanya continua "al capdavant de l'atur a Europa" i que el país "no ha de resignar-se a un atur estructural, pròxim als tres milions d'aturats, amb el drama personal que representa".

En aquest sentit, la CEOE ha assenyalat que hi ha sectors amb dificultats per donar cobertura a les seves vacants, més encara davant de les perspectives d'una pèrdua de dinamisme més elevat de l'activitat econòmica durant la tardor. En la seva anàlisi de les dades de l'atur del mes de setembre, la patronal ha volgut destacar "l'esforç del sector privat en la creació d'ocupació i la millora de les condicions laborals".

Això s'evidencia, en paraules de la CEOE, en la caiguda de la temporalitat a mínims històrics, pròxims al 14% dels ocupats en el sector privat, amb especial incidència en dones i menors de 30 anys, davant "les elevades xifres de temporalitat del sector públic".

En aquesta mateixa línia s'ha manifestat el secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, que ha afirmat que el país "no pot resignar-se a taxes d'atur de l'11 %" i ha demanat "un esforç d'inversió pública i privada per disminuir la taxa d'atur".

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha enfocat el seu discurs en l'atur de llarga durada, contra el qual ha demanat més polítiques actives i "eficaces" perquè es formin i trobin feina el 40,4% de persones aturades que ho són des de fa més d'un any, és a dir, de llarga durada.

En l'acte organitzat pel Consell General d'Economistes en què ha participat Álvarez es trobava també el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que ha apuntat també a la temporalitat recordant que la temporalitat al sector públic és més del doble que al sector privat, amb més d'un 33% en el primer cas davant el 15% en el segon. "Cada vegada que es parla d'això sembla que els malvats homes de la temporalitat som els empresaris", ha criticat Garamendi.

Optimisme en el govern

Més positiu ha estat que sindicats i patronal el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions en funcions, José Luis Escrivá, que ha destacat que la pujada de l'afiliació al setembre, amb gairebé 13.000 de cotitzadors més en termes desestacionalitzats i 495.000 en els nou primers mesos, "tornen a confirmar la fortalesa de l'economia espanyola".

A les seves xarxes socials, Escrivá ha posat èmfasi en el fet que els gairebé mig milió de llocs de treball creats entre gener i setembre suposen una "xifra històrica" en la sèrie per als nou primers mesos de l'any, que supera la de tot l'any 2022, "que va ser molt positiu" per a l'ocupació.

El titular d'Inclusió en funcions ha subratllat a més que s'han creat 1,3 milions de llocs de treball des de la pandèmia, dos de cada tres al sector privat, amb un "extraordinari comportament" d'activitats d'alt valor afegit, com a informàtica o ciència, i amb un repunt més important de l'ocupació entre els joves (+10,4%) i les dones (+8,6%) respecte al seu nivell d'afiliació previ a l'arribada del Covid.

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social en funcions, Yolanda Díaz, ha afirmat per la seva part aquest dimarts que l'augment de l'atur el setembre, "mes en què tradicionalment s'incrementa l'atur", és inferior a la mitjana i ha situat el total d'aturats en la seva xifra més baixa des de 2008 en un mes de setembre.

A les seves xarxes socials, Díaz ha subratllat que el mercat laboral espanyol "cada vegada és menys dependent dels cicles estacionals" i ha destacat que, gràcies a la reforma laboral, s'està creant ocupació "de qualitat i amb estabilitat".

"Des de l'aprovació de la reforma laboral els contractes indefinits continuen dotant d'estabilitat al nostre mercat de treball. Gairebé un de cada dos contractes ha estat indefinit. Hem passat de tenir a penes un 10% de contractes indefinits, a registrar un 45%", ha ressaltat la vicepresidenta segona en funcions.

En qualsevol cas, la ministra de Treball reconeix que "no està tot fet". "Mentre hi hagi una persona a l'atur no abaixem la guàrdia. Continuem treballant", ha acabat en el seu compte de 'X', abans conegut com a Twitter.