El col·lectiu d'Agentes de la Propietat Immobiliària de Catalunya (API), crític amb la tot just regulació dels lloguers. L'organització lamenta que la nova normativa hagi provocat la caiguda d'un 15% de l'oferta d'habitatge de lloguer a Catalunya, la sortida del mercat dels "millors actius" per a ús residencial i el repunt del preu dels de menor qualitat, a més de retreure la disminució de la inversió en real estate.

Els experts assenyalen que els incentius fiscals als propietaris que redueixin el preu de la renda del seu pis en un 5% és la "millor de les propostes", si bé aclareixen que no tenen constància d'una aplicació massiva.

Reducció de l'oferta a Catalunya

Anna Puigdevall, directora general de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), assegura que a Catalunya ja es coneixen les conseqüències negatives de la limitació de rendes: "Una reducció de l'oferta de lloguer en un 15%; la sortida del mercat dels millors actius per a ús residencial i la pujada de preu dels de menor qualitat que estaven per sota del límit; la no-inversió dels propietaris en el manteniment dels seus pisos per la impossibilitat d'obtenir una rendibilitat de la seva propietat; la disminució de la inversió en real estate; i un caos regulador en l'àmbit nacional per les diferències entre comunitats autònomes en funció de si apliquen o no la limitació de rendes".

En una taula rodona sobre El mercat del lloguer a Espanya: Claus per invertir en un context inestable i d'incertesa, Puigdevall va agregar que ara "els petits tenidors, amb fins a 10 immobles, posen en molts casos a la venda algun dels seus immobles per deixar de ser definits com a grans tenidors o els dediquen a altres tipus de lloguer, per la qual cosa es continua reduint l'oferta disponible de lloguer residencial." "A més, els grans tenidors realitzen una menor inversió immobiliària i duen a terme un control més gran de la solvència dels llogaters per evitar situacions de vulnerabilitat i morositat", va indicar.

Respecte a les modificacions en els processos de desnonament, els API afirmen que el problema continua sent el mateix: temor de l'impagament i, per tant, més exigència en l'estudi de solvència del llogater. Tanmateix, sí que aplaudeixen els incentius fiscals als propietaris que redueixin el preu de la renda del seu pis en un 5%.

Falta d'inversió

Respecte als fons Next Generation, Vicenç Hernández, president de l'AIC, explica que els fons Next Generation estan emmascarant una situació pressupostària precària. "Si destinéssim el 0,6% del PIB espanyol a habitatge públic, comptaríem amb un pressupost de 8.000 milions anuals en comptes dels 1.000 milions actuals. El pressupost d'aquest any per a polítiques d'habitatge públic és la meitat que el de fa 20 anys".

Finalment, tant Puigdevall com Hernández Reche insisteixen que la regulació del mercat del lloguer "ha aconseguit el resultat contrari al desitjat", provocant "més dificultat de les persones amb menys recursos per accedir al mercat". "Recordem que amb la pujada de tipus també s'ha dificultat la compra per part dels ciutadans amb menys recursos. I això es produeix mentre tenim un parc immobiliari cada vegada més deteriorat per la falta d'inversió, un increment de la desigualtat entre comunitats i una menor inversió i construcció d'habitatge", acaben ambdós experts.