La productivitat s'ha situat en el centre del debat polític i econòmic. Es remenen multitud de dades al respecte entre les quals destaca, segons un estudi de CaixaBank Research, que el PIB nominal per hora treballada a Espanya només equival al 63% del d'Alemanya. Aquesta situació llasta la convergència de l'economia espanyola amb l'europea.

Segons dades d'Eurostat consultats per EFE, la productivitat com a quocient del PIB entre el total de treballadors ha caigut 9,1 punts a Espanya entre 2013 i 2022, retrocés que agreuja la bretxa amb la mitjana de l'eurozona, la productivitat de la qual s'ha ressentit una mica més de tres punts en aquest període. Aquest és el motiu que explica que el diferencial s'hagi ampliat fins als 9,5 punts.

Fins al tercer trimestre d'aquest any, el PIB ha avançat 2,1 punts respecte a l'últim de 2019, mentre que les hores treballades han crescut 1,3 punts, fet del qual resulta un augment de vuit dècimes en gairebé quatre anys en la productivitat aparent, quatre menys que en el conjunt de la UE. En aquests gairebé quatre anys, la productivitat mesurada com a PIB per persona ocupada ha experimentat un retrocés de 2,4 punts.

Dubtes sobre el creixement econòmic

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), al seu informe sobre Espanya de l'octubre passat, indica que "el lent creixement de la productivitat", juntament amb l'envelliment de la població i la baixa inversió "pesen sobre el potencial de creixement d'Espanya".

Respecte al mercat laboral, l'OCDE apunta precisament a una "productivitat empresarial feble" i a les "baixes habilitats dels treballadors" com un reflex que els ingressos mitjans siguin baixos en comparació amb altres països de l'entorn. Recentment, l'OCDE va recomanar a Espanya eliminar els ajuts a la inflació i apujar impostos per reduir el dèficit.

En aquest sentit, l'organització commina a "intensificar els esforços per augmentar la productivitat", que si bé és "a prop de la mitjana de l'OCDE", es troba "molt per sota d'alguns països veïns". Entre les raons, indica la "mala assignació dels factors de producció", una despesa pública "insuficient" en educació i formació, la "baixa inversió" en I+D, un "estoc' insuficient de capital" i el "predomini" de les pimes.

Per resoldre el problema, l'OCDE aconsella reduir les restriccions i regulacions financeres, així com enfortir la investigació i la implantació de noves tecnologies en unes empreses que apostin per la digitalització.

Productivitat espanyola

L'estudi Productividad en España: mucho trecho por mejorar, de CaixaBank Research, assenyala que, "el 2022, el PIB nominal per hora treballada a Espanya era un 76% del valor registrat a l'eurozona i només el 63% d'Alemanya".

L'esmentat informe alerta que, més enllà d'aquesta bretxa, el "preocupant" és que les distàncies "amb prou feines s'han reduït en les últimes dues dècades", ja que el 2000 el PIB per hora treballada espanyol era un 74% del de l'eurozona i un 61% del d'Alemanya.

Segons CaixaBank Research, el capital humà és una de les claus de la productivitat, ja que els treballadors amb un nivell educatiu més alt i tècnicament més qualificats "són més productius" i, en aquest sentit, el Banc d'Espanya ha constatat que hi ha un dèficit en el nivell de formació dels treballadors i empresaris espanyols respecte a la mitjana de l'eurozona.

Altres factors que incideixen són la mida més petita de les empreses i la baixa inversió en investigació i desenvolupament, matèries on Espanya està al darrere de la zona euro: el 35% dels treballadors espanyols està en empreses de més de 50 empleats davant el 66% a Alemanya i la inversió en R+D és de l'1,3% del PIB davant el 2% de l'eurozona.

Renda per càpita

La diferència entre la renda per càpita -quocient entre el PIB i la població- d'Espanya amb la dels països de l'entorn i la mitjana de l'eurozona és una de les variables econòmiques la convergència de la qual es resisteix any rere any i en la qual la productivitat té una gran influència. A començaments de novembre, el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán (en la imatge superior), assenyalava la "baixa productivitat" i la "baixa taxa d'ocupació" com els factors que penalitzen a Espanya a l'hora de comparar el PIB per càpita.

Un article de BBVA Research indica que la població espanyola ha augmentat des de finals de 2019 fins al tercer trimestre de 2023 al mateix ritme que el PIB, de manera que la renda per càpita no ha variat en quatre anys, mentre que l'esmentada taxa a la UE és gairebé 3 punts superior respecte al seu nivell de fa 4 anys.

El 2022, Eurostat xifra la renda per càpita espanyola en 24.910 euros, mentre que la del conjunt de la UE s'eleva fins a 28.950 i la de l'eurozona escala als 31.990 euros.