El preu de l'oli d'oliva ha despuntat des d'inicis d'abril entorn d'un 11% en les categories verge i verge extra. La pujada ve impulsada aquesta vegada perquè hi ha demanda i un bon ritme de les vendes, segons l'Observatori de preus de l'oli d'oliva elaborat per Infaoliva, on es reflecteix que aquest dilluns el verge extra s'ha venut a 7,8 euros per litre, l'11% més que a començaments d'abril, quan el seu preu va descendir a 7 euros per litre, el seu nivell més baix des de juliol de 2023.

Aquest repunt també s'observa en l'oli d'oliva verge, que ha cotitzat a 7,5 euros per litre, un augment de l'11,9% des de començaments d'abril. L'oli d'oliva lampante ha acumulat una pujada del 14% des d'aleshores, fins als 7,3 euros per litre, segons Infaoliva.

El sistema d'informació de preus en origen Poolred ha assenyalat que el preu mitjà de l'oli d'oliva s'ha situat aquest dilluns en 7,6 euros per litre. L'alça del preu de l'oli es produeix després de constatar-se el "bon" ritme de comercialització en l'última reunió de la taula sectorial d'oli d'oliva i oliva de taula, celebrada el passat 14 de maig i en la qual van participar organitzacions i entitats del sector al costat del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

Segons l'últim avanç de situació de mercat d'oli d'oliva, amb dades a 30 d'abril, les sortides d'oli dels trulls al mercat han sumat 81.094 tones mensuals. Les vendes acumulades, en la qual cosa va de campanya, entre octubre i abril, han estat de 559.493 tones als trulls, juntament amb unes existències de 397.772 tones que se sumeixin a les 176.936 tones de la indústria envasadora i les 2.232 tones del Patrimoni Comunal Oliverer, amb un total de 576.889 tones.

El sector considera que les vendes continuen sent bones i que hi haurà una baixa disponibilitat al final de la campanya, per la qual cosa es poden produir alces de preu abans de l'arribada de la nova collita entre octubre i novembre. La producció d'oli d'oliva ha superat les 850.000 tones entre octubre i abril, un 28% més que en el mateix període de la campanya anterior i un 11% més que les estimacions inicials.

El mapa ha atribuït l'esmentada recuperació a les precipitacions i bones condicions climàtiques de les últimes setmanes, i ha apuntat la possibilitat d'una baixada dels preus la pròxima campanya.