El preu de la llum es desploma durant el pont de desembre. El preu mitjana de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l'engròs baixarà aquest divendres, 8 de desembre i festivitat de la Inmaculada, un 74% respecte a les dades de dijous, fins als 21,78 euros per megawatt hora (MWh).

El preu màxim, de 63,37 euros/MWh, es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, mentre que el preu mínim, de 4,3 euros/MWh, es donarà al llarg de deu hores del dia -entre les 03.00 i les 07.00 hores i de les 10.00 a les 16.00 hores, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) recollides per Europa Press.

En aquests vuit primers dies de desembre, el preu mitjà del 'pool' elèctric és de 82,8 euros/MWh, front els 96,95 euros/MWh que va marcar de mitjana per al mateix mes de l'any passat.

Sense topall al gas des de finals de febrer

Al preu mitjà del 'pool' se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però que se situa novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del passat 27 de febrer.

La denominada 'excepció ibèrica' es va estendre fins al proper 31 de desembre, després de l'acord assolit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea. Així, es prolongava set mesos, fins a final d'aquest any, i no s'excloïa que pogués prorrogar-se més temps si l'esmentat marc també s'augmentava.

En concret, l'acord no només representava una extensió de l'excepció ibèrica que ja s'aplicava, sinó que implicava alguns ajustaments per acomodar-lo, com la referència de preus, que fins aleshores s'incrementava en cinc euros al mes, i passava a ser més suau.

En l'acord original, l'esmentat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, elevant-se 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. S'incrementa en 1,1 euros/MWh des de l'abril passat, per acabar en 65 euros/MWh.

Actualment, el mecanisme porta sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal als mercats a l'engròs des de finals de febrer a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l'evolució del gas natural.