El Ministeri de Finances alemany ha decretat un bloqueig dels pressupostos per al que queda de 2023 en una circular firmada pel secretari d'Estat Werner Gatzer i enviada a tots els ministeris com a reacció a la declaració d'inconstitucional del Fons per al Clima i la Transformació (KTF), que estava dotat amb 60.000 milions d'euros. La circular, a què han tingut accés mitjans alemanys, adverteix que només es podran realitzar despeses en circumstàncies especials i que en cada cas s'haurà de demostrar que són absolutament necessaris.

La mesura, segons la circular, té com a propòsit evitar una càrrega addicional per als pressupostos de 2024. El fons KTF s'havia creat amb autoritzacions per assumir crèdits que el parlament havia donat al Govern durant la pandèmia i a què no s'havia recorregut. Durant la pandèmia s'havia decretat una pertorbació de l'equilibri econòmic, per la qual cosa quedava temporalment sense vigor la regla fiscal, l'anomenat fre al deute, que estipula que el dèficit no pot superar el 0,35% del PIB.

Més caiguda del PIB

El Tribunal Constitucional (TC) va determinar que no era compatible amb la norma utilitzar aquestes autoritzacions per a un any posterior i amb objectius diferents dels inicials.

El ministre d'Economia i vicecanceller, Robert Habeck, ha advertit que la sentència tindria repercussions en diversos camps. "Això no afecta només projectes abstractes per a la protecció del clima. Tothom es veurà afectat. L'economia alemanya tindrà una contracció o creixerà menys del pronosticat perquè se li treuen fons importants per a la conjuntura", va dir la Primera Cadena de la Televisió Alemanya (ARD).

Habeck va dir a més que considera que el fre al deute i com està concebut, no respon a les circumstàncies actuals. "Es va concebre en una altra època. Quan importàvem gas barat de Rússia, vèiem la Xina com el nostre proveïdor o el nostre mercat i els EUA eren un aliat confiable que ens treia responsabilitat militar", va assegurar.

El fre al deute, segons Habeck, és massa estàtic i no distingeix entre despeses corrents i inversions els beneficis de les quals només es veuen en anys posteriors. "Personalment, mai no he ocultat que la forma com està dissenyat el fre al deute em sembla poc intel·ligent", va dir. El canvi de la norma implicaria una reforma constitucional, per a la qual cosa el Govern no té la majoria necessària.

Fins i tot, la possibilitat de decretar una vegada pertorbat l'equilibri macroeconòmic -la qual cosa permetria suspendre la vigència de la norma- és remota, ja que el Partit Liberal (FDP), el soci més petit de la coalició de Govern presidit pel ministre de Finances, Christian Lindner, ha fet del compliment del fre al deute una de les seves banderes.