La patronal catalana Pimec ha ocupat per primera vegada en la seva història un lloc en el Consell Estatal de la Pime, que s'ha constituït aquest dimarts a Madrid, amb l'assistència del seu representant permanent a la capital espanyola, Ferran Bel. En un comunicat, Pimec ha manifestat que aquest fet consolida la seva presència en els espais d'influència a escala estatal, la qual cosa li permet fer efectiva la seva presència en llocs de diàleg i participació.
L'encarregat d'ocupar aquest espai serà el representant permanent de Pimec a Madrid i exdiputat en el Congrés, Ferran Bel, que "aportarà la visió i experiència d'una organització arrelada al territori i compromesa amb el teixit productiu de proximitat". En aquesta primera reunió, Bel ha plantejat la necessitat d'abordar els principals problemes que afecten a les pimes, com són els reptes del creixement empresarial, la millora de la productivitat, la simplificació administrativa, la captació i retenció de talent, l'absentisme, la millora de la contractació pública i una fiscalitat més justa.
El Consell Estatal de la Petita i la Mitjana Empresa és un òrgan col·legiat de caràcter consultiu, assessor i de col·laboració en les matèries que afecten les pimes per afavorir i facilitar la seva creació, creixement i desenvolupament d'avantatges competitius i, per tant, no és un òrgan de negociació com a tal. Està adscrit al Ministeri d'Indústria i Turisme, a través de la Secretaria d'Estat d'Indústria.
Oposició de CEOE
Per la seva part, CEOE veu "incomprensible l'actitud del govern [espanyol]" en permetre l'entrada de Pimec aquest dimarts en el Consell Estatal de la Pime, una cosa que "fractura i distorsiona el diàleg social". Fonts de CEOE i Cepyme han subratllat que només aquestes dues organitzacions estan reconegudes com a agents socials per la Constitució espanyola i han considerat que aquesta decisió "s'endinsa en una deriva intervencionista de les relacions laborals i utilitza fòrums clau per al diàleg social com a moneda de canvi d'interessos partidistes".
"CEOE i CEPYME ratifiquen la seva independència i compromís amb la defensa dels interessos de les empreses espanyoles, de totes les mides, sectors i territoris", han apuntat. I en aquest sentit, han avançat, continuaran treballant "amb responsabilitat i coherència, denunciant tota mena de decisions partidistes i allunyades del sentit d'Estat necessari per poder continuar creant riquesa i generant ocupació en benefici del conjunt de la societat". A fi de mostrar la seva indignació, ni CEOE ni Cepyme no han acudit aquest dimarts a la reunió del Consell Estatal de la Pime.
Observatori de la Morositat
Dins d'aquest mateix acte, l'Observatori Estatal de la Morositat Privada ha estat constituït aquest dimarts en el marc de la reunió del Consell Estatal de la Pime amb l'objectiu de supervisar els terminis de pagament i promocionar les bones pràctiques. Segons ha informat el Ministeri d'Indústria en un comunicat, aquest nou òrgan consultiu, que estava previst en el desenvolupament de l'anomenada Llei Crea i Crece, elaborarà cada any un informe sobre la situació dels terminis de pagament a les empreses.
L'Observatori està format per representants dels Ministeris d'Indústria i Turisme; Hisenda; Economia, Comerç i Empresa; i el d'Agricultura, Pesca i Alimentació. També comptarà amb dues comunitats autònomes en representació de la resta; la Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social (CEPES); la Cambra de Comerç d'Espanya; l'INE, i representants empresarials i d'organitzacions especialitzades en morositat.
Per al ministre d'Indústria, Jordi Hereu, "la morositat és una de les principals causes de dificultats financeres en les pimes", per la qual cosa ha reclamat "una veritable cultura del pagament en termini, tant des de la normativa com des de les pràctiques empresarials quotidianes."