L'objectiu de l'Aràbia Saudita, líder de l'organització de productors (OPEP) de situar el preu de petroli del barril Brent en els 90 dòlars, s'allunya cada vegada més. Actualment, cotitza en els 76 dòlars el barril, 8 menys que després de l'atac de Hamàs a la població israeliana que ha desencadenat un conflicte bèl·lic, i 20 dòlars menys que els nivells màxims marcats entorn del setembre d'aquell any.
La no-extensió del conflicte entre Israel i Hamàs ha apaivagat els ànims en una zona de gran producció d'aquesta imprescindible matèria primera. L'escenari és complex i s'enfronten -com en qualsevol mercat- forces a favor d'una pujada i altres que tiren els preus. Pel costat de la demanda, s'aprecia debilitat en les importacions xineses de cru, en un escenari de teòrica recuperació d'aquesta economia per a 2024. Les últimes dades de les duanes xineses corresponents a novembre evidencien una caiguda de les importacions del 9%. Igualment, la profunditat de la desacceleració esperada per al pròxim any tant als Estats Units com Europa es converteix en un element a la baixa per al cru. A menys creixement econòmic, menys demanda de petroli.
Si aquestes variables macro són difícils d'aclarir, pel costat de l'oferta la situació encara és més complexa. Aràbia Saudita i Rússia, els dos exportadors de petroli més grans del món, van demanar dijous a tots els membres de l'OPEP+ que se sumin a un acord de retallada de la producció que assoleix els 2,2 milions de barrils diaris per al primer trimestre de 2024. Aquesta retallada es concreta en 1 milió de barrils diaris per a l'Aràbia Saudita, 500.000 per a Rússia, 223.000 per a l'Iraq, 163.000 per als Emirats Àrabs Units, 135.000 per a Kuwait, etc. El mercat no s'ha acabat de creure aquestes retallades amb l'Iran o Nigèria -membres històrics del cartell- produint per sobre de les seves quotes i una Rússia l'actitud de la qual està condicionada a mantenir les despeses de la seva invasió a Ucraïna. Així mateix, els Estats Units estan marcant produccions rècord que assoleixen els 13 milions de barrils diaris.
L'equació de menys consum per la desacceleració econòmica d'Europa i els Estats Units, juntament amb els seus esforços per descarbonitzar les seves economies, sumat a una OPEP a la qual li costa mantenir controlada la producció dels seus socis, convida a pensar que els preus del petroli seguiran en aquests nivells, fins i tot més baixos en els pròxims mesos. Una oferta creixent més que la demanda garanteix preus a la baixa.
El mercat del petroli, deficitari des de juny
Alguns analistes s'atreveixen a pronosticar un preu del cru. A Goldman Sachs creuen que "els preus del petroli fluctuaran en un rang de 80 a 105 dòlars durant 2024″ mentre que els analistes de Renda 4 situen el seu nivell entorn dels 90 dòlars el barril per temors de disrupcions en l'oferta. A Bankinter, per la seva part, esperen un preu mitjà de 70 dòlars per al conjunt del pròxim exercici, i Víctor Peiró, director general d'anàlisi de GVC Gaesco, coincideix en aquests 70 dòlars i rebaixa fins a la seva previsió a 60 dòlars per als següents exercicis. "La demanda anual de petroli ha crescut entre l'1% i el 2% durant els últims anys i la tendència va cap a creixements menors i, fins i tot, decreixements i això tenint en compte que hi ha un important cartell darrere per mantenir els preus", explica Peiró. Finalment, Víctor Alvargonzález, fundador del grup d'assessorament financer Nextep Finance, apunta també diversos factors dirigits a una contenció del preu del cru. D'un costat, que el conflicte entre Israel i Hamàs està ara encapsulat; la necessitat de Rússia "de vendre tot el cru que pugui i més perquè necessita finançar una guerra" i, finalment, la sensibilitat d'aquesta matèria primera "a la situació del creixement mundial", conclou.
Jean-Pierre Durante, economista de Pictet WM, indica que "el debilitament del creixement en economies avançades i fortalesa del dòlar poden frenar el consum fins i tot ben entrat 2024, per a quan la demanda mundial pot expandir-se fins al voltant d'1,5 milions de barrils al dia." I afegeix respecte a l'oferta: "és probable que la producció dels EUA perdi impuls per la disminució de la productivitat en esquist i que l'OPEP continuï dominant. El mercat del petroli és deficitari des de juny i és probable que continuï així els pròxims mesos. Amb tot això, la nostra previsió per a final d'any s'ha situat recentment en uns 95 dòlars per barril de Brent", indica.
Visió de les petrolieres
La fluctuació en Borsa de les empreses petrolieres està lligada a les variacions en els preus del petroli. El 2023, el sector va experimentar descensos en sintonia amb l'evolució del cru, després de períodes d'expansió. Algunes companyies, com Repsol, han patit una disminució del 7%, mentre que altres, com Shell i Eni, han reportat increments. Les perspectives per a la resta de l'any i 2024 coincideixen amb les projeccions per al petroli. Goldman Sachs considera que les grans petrolieres europees són una opció atractiva per a l'adquisició, ressaltant la seva capacitat de generar efectiu, marges millorats i preus més baixos en comparació amb altres sectors. D'altra banda, experts com Andrés Allèn d'A&G Value Catalyst Equity mantenen l'opinió que les petrolieres continuen sent una inversió sòlida a causa dels seus actuals preus baixos, atractius dividends i perspectives futures favorables.
Malgrat això, algunes projeccions són pessimistes. Víctor Peiró suggereix que les accions de les petrolieres seguiran la mateixa direcció que el petroli i podrien experimentar moviments plans. Nicolás Malagardis, estrateg de mercats de Natixis IM Solutions, destaca el creixement limitat dels beneficis en el tercer trimestre i el seu impacte en la capacitat de fixació de preus de les companyies petrolieres. Després d'anys d'optimisme, les expectatives tant per al petroli com per a les petrolieres són incertes.