El Ministeri d'Indústria espera que el termini per presentar projectes al bloc A de la segona convocatòria d'ajuts del Perte del Vehicle Elèctric i Connectat (VEC) s'obri ja en els primers quinze dies de juliol, ha indicat aquest dimarts el titular d'aquest departament, Héctor Gómez.

Gómez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha explicat que en els dies vinents sortirà la convocatòria de l'ordre de bases per a aquest informe de la nova convocatòria del Perte VEC. En concret, aquest primer bloc de la segona convocatòria del Perte VEC, el destinat a bateries, està dotat amb 850 milions d'euros, 550 milions en subvencions i 287 milions en préstecs.

A més, ha explicat que fa uns dies el Govern va conèixer que la Comissió Europea (CE) publicava el reglament d'exempció per categories, que permet treure el bloc B d'aquesta segona convocatòria del Perte VEC, orientat a projectes concrets relacionats amb l'impuls del vehicle elèctric.

Gómez ha dit que, una vegada publicat el reglament, s'inicia el procediment per la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics, i es donarà a conèixer la convocatòria i la definitiva publicació del bloc B. També ha recordat que a l'addenda als fons europeus de recuperació, ha incorporat una partida molt important a què serà la tercera convocatòria del Perte VEC, i ha manifestat que entre la convocatòria del Perte VEC 2 i la del 3 se superaran els 3.000 milions d'euros.

El ministre ha destacat els esforços de l'Executiu per superar la bretxa que té Espanya amb altres països europeus en la penetració del vehicle elèctric, d'allà mesures com els Perte O la deducció del 15% en l'IRPF per la compra d'un cotxe elèctric que es va aprovar en el passat Consell de Ministres. Héctor Gómez ha dit que la intenció del Govern és que Espanya se situï per sobre de la mitjana europea en la penetració del vehicle elèctric.

Ajudes a la indústria electrointensiva i a emprenedors i pimes

D'altra banda, el Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat un nou paquet d'ajudes per a la indústria electrointensiva, en aquest cas per valor de 86 milions d'euros, que permetran compensar els sobrecostos energètics que han sofert aquest tipus d'empreses en els últims mesos. Per al ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, aquestes ajudes són "clau" per al sector industrial en millorar "la seva competitivitat i reforçar les seves capacitats industrials i l'ocupació". Se subvencionaran en règim de concurrència competitiva despeses corresponents a l'exercici 2022, i la intensitat de l'ajuda podrà aconseguir fins al 85% dels costos suportats.

D'igual manera, el Consell de Ministres ha autoritzat Indústria a convocar més de 214 milions d'euros en ajudes a través de cinc programes destinats a impulsar la transformació digital, el creixement i la formació d'emprenedors, empreses emergents i pimes. D'aquests 214 milions, el Govern dedicarà 98,3 milions al programa Generació Digital Pimes, per a mentoritzar als directius d'aquestes companyies; i 42,2 milions al programa Generació Digital: Agents del Canvi, per a tutelar a joves desocupats i treballadors de petites empreses.