Aquest mes de maig s'ha aconseguit una fita llargament esperada: per primera vegada en la història, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social ha superat la barrera dels 10 milions. De fet, amb la forta creació d'ocupació durant el mes passat, han superat aquest límit amb escreix, fins a les 10.105.102 dones treballant. Això suposa reduir la bretxa|fractura de gènere als 5,2 punts percentuals: per cada 100 treballadors, 47,5 són dones per 52,6 homes. Però si ens limitem exclusivament als assalariats, excloent els autònoms, la bretxa|fractura s'ha reduït el maig a 2 punts percentuals: per cada 100 empleats, gairebé 49 (48,8%) són dones i 51 homes.

No obstant això, la bretxa|fractura continua sent preocupantment alta en relació dels salaris. Un recent estudi de Comissions Obreres conclou que les espanyoles haurien de guanyar 4.341 euros anuals més per igualar el seu sou mitjà (23.301 euros) al dels empleats masculins (27.642). El que dona una bretxa salarial del 15,7%. Tanmateix, aquesta diferència salarial entre sexes és la menor en 15 anys, segons les dades que maneja|manipula el sindicat.

Els responsables del mercat laboral, Borja Suárez, secretari d'Estat de Seguretat Social, i Joaquín Pérez Rey, secretari d'Estat d'Ocupació|Ús, estaven aquest dimarts pletòrics durant la presentació de les dades d'ocupació|ús i atur|aturada relatius al mes de maig. "No només hem assolit els 10 milions d'afiliades, l'hem sobrepassat|ultrapassat amb escreix. El pes de les dones en el mercat de treball s'ha col·locat aquest mes en el 47,4%, que és un rècord històric, però si ens centrem només en el Règim General estem en el 49%. Ens apropem a un mercat plenament equilibrat", assenyala el responsable de la Seguretat Social. Per la seva part, Pérez Rey considera que haver superat els 10 milions d'afiliades són "dades per celebrar i suposa una correcció dels biaixos de gènere que anirem avançant en la seva reducció".

Ritme molt lent

Tanmateix, es tracta d'una alegria continguda, ja que els ritmes de reducció de la bretxa|fractura són molt lents. "Les dones obtenen un rècord de presència el maig d'aquest, amb un 47,4% de la participació en el mercat global de treball|feina, però suposa un increment de tan sols dues dècimes amb referència a maig de l'any passat", reconeix Suárez. I l'any anterior, també es va reduir en 2 dècimes. En concret, en els últims dos anys, la dona ha guanyat tan sols quatre dècimes en el repartiment de l'ocupació|ús i, en el període 2012-2022, amb prou feines han guanyat un punt, del 46,1% al 47%. Un ritme que es disminueix si es compara exclusivament el treball|feina per compte propi. El 2012, ocupen 48 llocs de treball de cada 100 i el 2024, n'han pujat tan sols 49.

Pel costat positiu, en els últims dos anys s'ha produït una acceleració, encara que lleugera, degut especialment a l'increment de les dones entre els autònoms. Tot i així, com ressalta el responsable de la Seguretat Social, existeix una gran bretxa|fractura entre la presència d'homes i de dones en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (DESAFIA). Les dones, encara que creixen amb força, només suposen el 37%, alguna cosa més d'1 de cada 3 autònoms.

Tanmateix, es produeix un efecte estadístic que no han esmentat els secretaris d'Estat aquest dimarts: des de 2007, la totalitat dels llocs de treball creats han estat ocupats per dones. Com és possible? El maig de 2007 hi havia afiliats a la Seguretat Social 11,27 milions d'homes i, el maig de 2024, eren 11,21 milions: per tant, en aquests 17 anys, han desaparegut 53.000 llocs de treball que ocupaven homes.

En el cas de les dones, la projecció és radicalment oposada. El maig de 2007 hi havia 8 milions d'afiliades a la Seguretat Social i el mes passat, com s'ha ressenyat, superaven els 10 milions: 10,1 milions, com remarca el responsable de la Seguretat Social. Per tant, actualment hi ha 2 milions de nous llocs de treball en relació amb 17 anys enrere i tots ells els ocupen dones.

Un canvi marcat per la crisi financera de 2008 al 2013. Si el maig de 2007 hi havia 19,3 milions d'afiliats, el mateix mes de 2014 es va tocar fons, amb 16,6 milions. Són els 3 milions de llocs de treball que el PSOE remarca, "es van perdre amb les mesures del Partit Popular". Una destrucció d'ocupació|ús que es va encebar especialment en els homes, ja que el 2007 ocupaven el 58,4% del total dels llocs de treball i set anys més tard, havien cedit 4 punts percentuals en favor de les dones.

Per què s'escurça la bretxa|fractura?

Borja Suárez assenyala dos factors principals. El primer té a veure amb la formació més gran|important de les noves generacions de dones, majoritàries en les Universitats i altres processos formatius. El que les posiciona millor per a l'ocupació|ús, de més qualitat, que s'està demandat des de la pandèmia. Sobre el segon factor, el secretari d'Estat de la Seguretat Social escombra per a casa, ja que té a veure amb les mesures aprovades des de 2019 en favor de l'ocupació|ús femenina. En concret, assenyala l'ampliació del permís de paternitat per als homes que permet a la dona continuar la seva carrera|cursa laboral. "Són mesures ben orientades", conclou|acaba.