Els ous, el cafè, la carn de boví, la xocolata i el cacau són els productes alimentaris que més han disparat els seus preus a Espanya entre gener i novembre d'aquest any, amb alces que superen en tots els casos els dos dígits.

En concret, segons les últimes dades de l'IPC de novembre publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i consultades per Europa Press, els ous s'han encarit un 30% en els onze primers mesos de l'any, mentre que el cafè ha pujat de preu un 17%, el preu del xocolata acumula un increment del 13,3%, la carn de boví és un 15,6% més cara, i el cacau i la xocolata en pols han elevat els seus preus un 12,4%.

Així mateix, entre els aliments que més han incrementat el seu preu fins al novembre, encara que ja amb pujades inferiors als dos dígits, es troben la fruita fresca o refrigerada (+9,1%), la fruita seca i de closca (+6,8%), el peix congelat (+7%), els menuts comestibles (+7%), la mantega (+5,1%) i la llet sencera (+5,1%).

En l'altre extrem, entre els productes alimentaris que més s'han abaratat en el que va d'any hi ha l'oli d'oliva (-32,3%), el sucre (-5,3%), les patates (-2,6%) i els aliments per a nadó (-1,8%).

Els ous pugen més d'un 30% en dotze mesos

En termes interanuals (de novembre de 2024 a novembre de 2025), els ous són els aliments que més han pujat de preu a Espanya, amb una alça interanual del 30,2%. El segueixen la carn de boví (+18%), el cafè (+17,3%), altres olis comestibles (+17%), la xocolata (+14,5%) i el cacau (+12,4%).

Al preu del cafè li estan afectant les condicions climàtiques adverses, com sequeres i glaçades als principals països productors, cosa que ha reduït les collites.

Al mateix temps, els conflictes geopolítics han dificultat el transport i la distribució del cafè, encareixent encara més el seu preu, i la demanda ha augmentat, sobretot en mercats emergents com la Xina.

La xocolata, tot i que continua sent molt més cara que fa un any (+14,5%), ha moderat força la seva tendència alcista, ja que ha arribat a presentar aquest any creixements interanuals en el seu preu de l'ordre del 25%.

En el seu últim informe, al qual ha tingut accés Europa Press, l'Organització Internacional del Cacau assenyala que els preus s'han vist influïts per les menors arribades als ports de Costa d'Ivori i per la feble demanda. "Les molles del tercer trimestre del 2025 van mostrar la caiguda més pronunciada a Àsia, mentre que a Europa i Amèrica del Nord es van observar tendències mixtes", subratlla l'organització.

Tanmateix, l'Organització Internacional del Cacau afirma que, a mesura que avança la temporada, les incerteses relatives a la normativa europea que prohibeix la comercialització a la UE de productes com el cafè, el cacau, la soja i l'oli de palma si estan vinculats a la desforestació, així com el clima i els factors estacionals "podrien alterar l'equilibri entre l'oferta i la demanda" i afectar els preus.

La ICCO (per les seves sigles en anglès) preveu un excedent mundial de cacau per a la temporada 2025/26 per l'augment de la producció i la debilitat de la demanda, que està trigant a recuperar-se després de les pujades de preus.

Pel que fa als ous, els seus preus s'han anat elevant a Espanya des de principis d'any, començant al març a créixer a doble dígit. Així, fins al novembre, acumulen nou mesos interanuals consecutius d'ascensos superiors al 10%. En valors mensuals, els ous es van encarir al novembre un 6,8% respecte al mes anterior.

L'oli d'oliva baixa per segon mes

D'acord amb les dades d'Estadística, en l'últim any, els productes alimentaris que més s'han abaratat han estat l'oli d'oliva (-38,1%), el sucre (-7,5%), les patates (-3%) i la pizza (-1,7%).

En relació amb l'oli d'oliva, en valors mensuals (novembre sobre octubre), l'"or líquid" es va encarir un 2,6%, registrant així la seva segona pujada mensual consecutiva. Des de gener de 2021, aquest producte acumula un increment en el seu preu del 57,7%.

En els onze primers mesos de l'any, els preus han pujat a Espanya un 2,6%. Gairebé set dècimes d'aquest augment corresponen a hotels, cafès i restaurants, mentre que l'habitatge -sense incloure la compra de pisos- és responsable de sis dècimes i els aliments, d'una mica més de mig punt.