L'oli d'oliva és un dels productes que més ha patit la pujada de preus, la inflació i una temporada amb mala collita. Però els substituts, molts lligats a productes més exclusius i relegats a establiments coneguts com a 'bio', s'han convertit en una alternativa saludable i també econòmica. D'entrada, dins el món de l'oli d'oliva també cal distingir-los per trobar el més barat. Per entendre el comportament d'uns i altres, cal partir de la base que l'oli d'oliva no té res a veure amb els altres olis. Sí, tot són olis, però els preus de tota la resta solen ser molt més barats, com l'oli de girasol, el de blat de moro o el de colza que  tenen uns costos inferiors.

Francesc Reguant, President de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya, parteix d'una premissa: "El mercat de l'oli està totalment distorsionat". I afegeix: "Si miréssim el preu, tots compraríem colza, girasol, blat de moro... Però no ho fem perquè valorem el valor nutricional". L'any passat es va produir una relativa caiguda de la producció que no justifica l'alçada de preus d'aquest any. Què ha passat? Han baixat els estocs, si baixa la producció baixen els estocs. però estem parlant que els estocs han baixat per les baixes expectatives de producció d'aquest any.

Davant d'aquestes circumstàncies, Reguant adverteix: "Pot haver un moviment de preus, però el que ha determinat això és la baixada d'estocs. Hi ha hagut una acumulació d'aquests per part de les distribuïdores per garantir-ho. Quan no hi ha estocs, la gent s'espanta i tothom ha anat a comprar dues ampolles d'oli, en comptes d'una. El factor de les grans distribuïdores comprant oli i el consumidor ha portat una baixada d'estocs i de producció molt forta". L'efecte crida, motivat des dels propis mitjans també ho ha accelerat. De fet, la comparativa del que passa a casa nostra amb altres països de la Unió Europea és enganyosa. A Irlanda o altres països no hi ha comparació de consum, és una relació absolutament desproporcionada, estem parlant de milers de tonelades, a Espanya, i en els altres, tan sols de tonelades. Però el tema principal és que els mercats d'importació són mercats amb previsions a llarg termini. "Segur que les empreses distribuïdores d'Irlanda o Anglaterra van firmar un contracte l'any passat i estan obligats a donar aquest producte amb aquest preu".

Davant l'escenari actual? Sortir, comparar i obrir nous mercats. I una previsió en clau de futur immediat: "La producció estimada serà superior a la prevista i, sobretot, totes aquestes reserves acumulades sortiran al mercat o reduiran el consum i, per tant, no seguirà pujant el preu. En paral·lel, també hi ha un efecte de substitució. L'oli d'oliva és molt resistent a la substitució, té molta resistència, però en el moment que el poses a més del doble, molta gent farà el canvi. Aquest preu actual, el dia 1 de desembre serà bastant més baix", conclou Reguant. Si entrem en el comparador entre tipologies d'olis, les que proporciona el Centro Oleolícola Internacional són clares entre diferents classes d'oliva. També són interessants les de l'Observatori de l'Oli de la Unió Europea. Malgrat tot, si volem fer un exercici complet més enllà dels d'oliva, hem d'entrar en un supermercat, veure i comparar i establir marges percentuals diferenciats. Així doncs, des del Ministeri d'Agricultura es publiquen els preus, però no amb tanta precisió temporal com el consumidor exigeix en les darreres setmanes.

Oli d'oliva

La pujada diferenciada dels tres és difícil precisar. A grans trets, l'oli d'oliva verge extra és el que primer la gent buscarà per la seva qualitat i, per tant, el preu és alt pel seu valor nutricional, però també per la seva demanda. A partir d'aquí cal conèixer els tres.

Oli d'oliva: s´obté de barrejar l´oli d'oliva refinat i olis d'oliva verges. Solen trobar-se sota la categoria comercial de suau o intens, encara que totes dues tenen un percentatge d'oli refinat elevat. 

Oli d'oliva verge: aquest oli és obtingut directament d'olives i només mitjançant processos mecànics. El grau d'acidesa sol estar per sobre de 0,8% i no pot assolir el 2%. Pot passar que l'anàlisi fisicoquímica conclogui que l'oli compleix els requisits per ser un verge extra, però que el tast d'experts determini que no compleix els requisits marcats, tal com subratllen des de l'Associació Interprofessional ORIVA.

Oli d'oliva verge extra: aquell produït només mitjançant procediments mecànics i compta amb una acidesa màxima de 0,8%. És un oli de qualitats organolèptiques irreprotxables i compta amb més qualitats saludables que cap altre i el més conegut en la nostra cuina. El preu de l'oli d'oliva verge extra ha pujat un 15,4% des de la primera quinzena del mes de juliol, segons informa l'OCU. El preu mitjà per litre ha passat de 8,16€ a 9,42€ i en cas d'alguna marca ja supera els 12 a 14 euros.

En la comparativa econòmica, Itàlia, Grècia i Espanya són els mercats d'oli d'oliva més representatius de la Unió Europea. Cobreixen més del 60% de la producció mundial d'oli d'oliva. Els preus d'aquests tres països, especialment a Espanya, tenen un impacte en altres països productors, i principalment en els olis que pretenen exportar. Des de la campanya 2011/2012 fins a la 2022/2023, l'oli d'oliva verge extra a Jaén, Espanya, va costar menys de 229,1 € per 100 kg durant el 25% del temps, i el 25% de les vegades va superar els 343,6 € per 100 kg. El preu mitjà en aquest període era d'uns 303,9 € per 100 kg. Els preus màxim i mínim van ser de 789 € i 174,3 € per 100 kg respectivament. Les últimes xifres del COI situen l'oli d'oliva verge extra en 789 € per 100 kg (+104,1% en comparació amb el mateix període de l'any de cultiu anterior). Els preus de l'oli d'oliva verge Jaén, Espanya, es van situar en 670 € per 100 kg (+80,8% en comparació amb el mateix període de l'any de cultiu anterior). 

La taula més actualitzada per l'Associació Internacional de l'Oli marca que a Espanya, prenent de referència el de Jaén i de la setmana del 21 al 27 d'agost va quedar de la següent manera: oli d'oliva verge extra a 789 euros els 100kg; oli d'oliva verge a 691 euros els 100kg; i l'oli d'oliva a 670 euros els 100kg. L'evolució de tots és una pujada importantíssima que es va disparar des de la guerra d'Ucraïna.

Taula dels preus de l'oli
Taula dels preus de l'oli

Oli de coco

Es tracta d'un oli especialment utilitzat en pastisseria , però és en cosmètica on des de fa uns anys en destaca. Les seves propietats per cuidar els cabells i la pell fan que aquest tipus d'oli estigui present en una gran quantitat de productes de bany. El trobem per 5,75 euros els 500ml, amb ofertes en diferents supermercats 'bio' on estava a 11,50 euros el mes d'agost. Per tant, si ho dupliquem fins arribar al litre, els 11,50 euros que pot costar tampoc ens pot semblar una exageració.

Oli de palma 

S'extreu del premsat de la llavor del fruit de la palmera, d'un color vermellós, igual que l'oli que s'obté. Per millorar-ne el color i fer-lo apte per a l'ús alimentari de sotmet un refinat en diferents fases. Molts supermercats han prescindit d'aquest per les successives polèmiques i interrogants que generen el seu ús en l'aspecte nutricional.

Oli d'orujo

El producte resultant després del premsat de l'oliva per a l'extracció d'oli d'oliva (restes de polpa, pell…) passa per un procés d' extracció i refinament que desemboca en l'obtenció d' oli d'orujo d'oliva. Actualment, se situa en els 5,55 euros el litre de mitjana, una lleugera pujada de menys del 10% per la demanda que està provocant com a contrapartida al de l'oli.

Oli de cacauet

L'oli de cacauet és molt popular especialment a molts països asiàtics on es fa servir per cuinar tant preparacions en fred com calents, especialment en rebosteria. Tradicionalment és un oli d'importació i es considerava car, però ara el supera també l'oli. El podem trobar en botigues especialitzades per 8,37 euros el litre sense cap sobrecost més.

Oli de girasol

És un dels olis vegetals més consumits al món. És utilitzat àmpliament en gastronomia, especialment per a fregits, i també des del punt industrial com a biocombustible. Aquest es troba, actualment, a 1,55 euros el litre de mitjana. Aquest, en el passat 2022, es va disparar percentualment fins a un 70% per la guerra d'Ucraïna, però va ser una situació excepcional que actualment es troba en un mercat estable.

Oli de soja

Donada la composició, s'aconsella un consum ràpid per la facilitat que té per enranciar-se. Tot i que tradicionalment el seu ús ha estat majoritàriament alimentari, en els darrers anys s'ha convertit en un oli molt interessant per a la indústria com a part de biodièsel. El podem trobar dels 4,50 als 6,09 euros el litre de mitjana. També s'ofereixen olis de soja mesclats amb fruits secs com són les nous.

Oli de blat de moro

Pot ser emprat per a cuina tant en calent com en fred i en alguns països, com els Estats Units, el seu ús està molt estès. Un dels més econòmics, el podem trobar en supermercats per 1,95 euros cada litre i, fins i tot, en grans superfícies per 1,67 euros.

Oli de nous

L'any 2021 es va aprovar la nova norma de qualitat dels d'oliva i de pinyolada, i darrerament s'ha actualitzat la normativa de qualitat de la resta d'olis vegetals comestibles, de manera que sectors com el del fruit sec queden regulats de forma independent. Malgrat tot, Espanya és la reina de l'oliva i la minsa producció d'aquestes alternatives fa que el preu tampoc pugui baixar en excés. Fins ara, està focalitzat en botigues 'bio' o els apartats gourmet dels supermercats. En olis de qualitat, tan sols 250 ml fins als 8,90 euros, amb mínims de 6,20 euros. Tan sols en la venda per Internet, podem trobar un oli d'aquesta tipologia que sigui competitiu amb l'augment de preus del d'oliva.

Oli de lli

La gran alternativa que dona la majoria de nutricionistes quan un pacient vol redirigir la seva dieta o té problemes en les seves digestions. Aquest però, és àmpliament recomanat en cru per amanides, tot i que en cap cas per cuinar. És una moda i, com a tal, pot pujar la demanda, però cal saber que la realitat és una producció encara molt minsa. En el cas d'un premium, com l'oli verge extra de lli, pot costar uns 11,50 euros, com el de coco, en botigues especialitzades i on, tradicionalment, el seu target és alt.