A les portes del 8 de març, el govern espanyol ha publicat dins la Llei Orgànica 1/2023, del 28 de febrer, les darreres modificacions previstes en la Llei Orgànica 2/2010, del 3 de març, entorn la salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs de les dones. A grans trets, això es resumeix en tres noves baixes temporals que la dona podrà agafar a partir del mes de juny si respon a un dels tres supòsits lligats a la seva salut sexual i reproductiva.
Baixa per menstruació incapacitant
Es modifica l'article 173 per incloure (entre altres canvis) la redacció següent: "En la situació especial d'incapacitat temporal per menstruació incapacitant secundària que preveu el paràgraf segon de l'article 169.1, el subsidi s'ha d'abonar a càrrec de la Seguretat Social des del dia de la baixa a la feina". Cal recordar que actualment, en cas de baixa per IT, els tres primers dies de la baixa (llevat del que disposi el conveni col·lectiu) són a compte del treballador (és a dir, que l'empresa els pot descomptar del sou). La menstruació incapacitant secundària o dismenorrea secundària és aquella que va associada a patologies com ara l'endometriosi, miomes, malaltia inflamatòria pèlvica, adenomiosi, pòlips endometrials, ovaris poliquístics, o dificultat en la sortida de sang menstrual de qualsevol tipus, podent implicar símptomes com ara la infertilitat, o sagnats més abundants del normal.
Per demanar aquesta baixa laboral, la dona que se senti incapacitada per complir els seus deures laborals, haurà d'acudir al metge de capçalera i sol·licitar la baixa com faria amb una altra malaltia comuna. El metge determinarà si la baixa és per unes hores de la jornada laboral o per uns quants dies. Tot dependrà del que necessiti la dona. En l'article 11 també es recorda que "es promourà i garantirà la investigació que permeti obtenir la millor, més àmplia i actualitzada informació sobre la menstruació i la salut durant la menstruació a les diferents fases del cicle vital de les dones, amb un enfocament relatiu a la prevenció, diagnòstic i tractament de patologies que afecten el cicle menstrual i els efectes que sobre aquest produeixen els diferents fàrmacs".
Incapacitat temporal per avortament
Referida al cas d'interrupció voluntària o involuntària de l'embaràs. La prestació per incapacitat temporal s'abonarà a càrrec de la Seguretat Social des de l'endemà de la baixa a la feina, estant a càrrec de l'empresari el salari íntegre corresponent al dia de la baixa. I el BOE també ho deixa clar que és per a totes: "Serà baixa mentre rebi assistència sanitària pel Servei Públic de Salut i estigui impedida per al treball, sens perjudici dels supòsits en què la interrupció de l'embaràs sigui deguda a accident de treball o malaltia professional, cas en què tindrà la consideració de situació d'incapacitat temporal per contingències professionals".
Incapacitat temporal a partir de la setmana 39 d'embaràs
El canvi és que el subsidi s'abonarà des que s'iniciï la baixa laboral fins a la data del part, llevat que la treballadora hagi iniciat anteriorment una situació de risc durant el embaràs, supòsit en el qual romandrà percebent la prestació corresponent. I com en l'anterior cas, també és l'empresa qui ha d'abonar el salari íntegre corresponent al dia de la baixa. El BOE detalla des d'una vessant més social en l'article 14, sobre interrupció de l'embaràs durant les primeres 14 setmanes de gestació, que s'eliminen els requisits que s'hagi informat la dona embarassada sobre els drets, les prestacions i els ajuts públics de suport a la maternitat i que hagi transcorregut un termini de reflexió de tres dies.
Per facilitar l'accés informatiu a tots aquests canvis, s'ha aprovat la creació d'una línia telefònica especialitzada en informació sobre salut i drets sexuals i reproductius, que presti informació sobre el dret a la interrupció de l'embaràs i l'itinerari de la prestació als serveis públics. D'altra banda, la usuària del Sistema Nacional de Salut podrà recórrer en via jurisdiccional, mitjançant el procediment per a la protecció dels drets fonamentals de la persona regulat a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, en cas de trobar-se amb qualsevol dificultat.