Les mesures fiscals adoptades pel govern de La Moncloa s'han fet efectives, però també aquelles lligades a la capacitat de cada govern autonòmic. Així doncs, en un any marcat per les eleccions generals i també municipals, es perceben grans canvis que van més enllà de la condició de crisi econòmica global que s'està vivint. D'aquesta manera, cal entrar en el detall dels nous impostos que s'han de tenir en compte depenent del lloc, però també d'aquells que se suprimeixen motivats per campanyes polítiques que volen marcar perfil davant els votants. Un d'especial és la supressió de l'impost de patrimoni a Andalusia on la Junta de Juanma Moreno se suma a la tendència ultraliberal del govern, també popular, de la presidenta Isabel Díaz Ayuso a la comunitat de Madrid. Aquests són els canvis més destacats.

Andalusia

El Govern andalús ha adaptat l'IRPF a la inflació per fer front a les conseqüències en les famílies amb menys renda. Però des d'aquest mes de gener tampoc es paga el cànon en el rebut de l'aigua i se suprimeix definitivament l'impost de patrimoni bonificant el 100% de la quota. El que ha aixecat moltes crítiques en l'oposició és precisament la supressió del cànon d'aigua després d'un any de sequera que ha marcat rècords. El cànon de millora d'infraestructures hidràuliques d'interès de la comunitat autònoma és un tribut propi de la regió que gravava la utilització de l'aigua d'ús urbà. Va entrar en vigor l'1 de maig de 2011 i la seva finalitat és possibilitar el finançament d'aquestes infraestructures, corresponents al cicle integral d'aquesta aigua d'ús urbà, i els contribuents són els usuaris d'aquest servei. Des que es va implantar aquest cànon, es van recaptar 730 milions d'euros, i només se'n van executar 179 en obres hidràuliques”.

Aragó

Un dels punts forts del govern del socialista Javier Lambán és oferir millors condicions a l'empresariat per ser un pol d'atracció d'inversions que puguin competir contra la seva veïna, Catalunya. D'això se'n desprén una reducció per a les adquisicions d'una empresa individual que anteriorment era del 50% fins al 99% del valor net i se suprimeix en conseqüència la millora que s'incloïa anteriorment per a les empreses de dimensió reduïda. Seguint el mateix principi, es millora la reducció aplicable a les adquisicions mortis causa que es destinin a la creació d'empreses, passant com en el cas anterior, d'un 50% al 99%, mantenint-se els requisits establerts per la normativa anterior. Respecte de les donacions a favor del cònjuge i dels fills, s'amplia el límit per aplicar la reducció del 100% a aquestes donacions fins als 100.000 euros, enfront dels 75.000 euros fixats anteriorment. També s'incrementa la reducció per a les adquisicions lucratives que es destinin a la creació d'empreses, en termes similars al que estableixen les adquisicions mortis causa, passant d'un 30% fins al 99% aplicable des de l'1 de gener. S'amplia el límit per aplicar la reducció a les quantitats donades als fills per a l'adquisició d'habitatge habitual, passant des dels 250.000 euros fins als 300.000 euros.

Principat d'Astúries

La comissió mixta de transferències Estat-Principat va efectuar el traspàs a la comunitat autònoma de la recaptació del nou impost de residus, que gravarà amb 40 euros cada tona d'escombraries que els ajuntaments envien. L'impost va entrar en vigor l'1 de gener i aquest primer any, 2023, està prevista una recaptació a Astúries de 17 milions d'euros. El govern autonòmic ja va anunciar setmanes que aquesta primera anualitat del 2023 revertirà als ajuntaments els ingressos d'aquest nou impost, que no té un caràcter finalista. El gruix d'aquest retorn es farà bé per la via de bonificació dels costos de gestió de les deixalleries o en ajudes directes als consells per compensar l'import de la recollida i el transport de residus.

Illes Balears

Entra en vigor la Creació del Règim Fiscal Especial de Balears que implica l'aprovació del Règim d'Inversions a Balears i del Règim especial per a empreses industrials, agrícoles, ramaderes i pesqueres. També s'incrementen els tipus de gravamen de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses per a determinades transmissions immobiliàries sobre la base liquidable del qual sigui superior a 2.000.000 € el tipus de gravamen del qual serà del 13%. I s'aplica una extensió dels beneficis fiscals autonòmics previstos per a cònjuges a les parelles de fet registrades en altres països.

Illes Canàries

Entren en vigor les pròrrogues de fins a cinc mesures impulsades en diferents moments de l'actual legislatura i cinc de noves, totes relacionades amb l'impost general indirecte canari (IGIC). A aquests retocs de la fiscalitat indirecta, se suma un ajust al tram autonòmic de l'IRPF per a rendes mitjanes i baixes que, encara que té efecte l'1 de gener de 2022, s'instrumentarà a la declaració de la renda a presentar aquest any. En concret, s'habilita una deducció extraordinària per l'alça de preus s'incrementen quinze deduccions actuals entre un 20% i un 40% i s'amplia la base liquidable dels quatre primers trams autonòmics. Aquestes mesures suposaran un estalvi fiscal de 100 milions d'euros per als contribuents canaris.

Cantàbria

El Govern de Cantàbria introduirà a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) una nova deducció per beneficiar les rendes mitjanes i baixes, amb l'objectiu d'ampliar l'escut social i mitigar les conseqüències econòmiques i socials derivades de la guerra a Ucraïna. La nova mesura fiscal afavorirà almenys 127.000 càntabres, que s'estalviaran 16,5 milions d'euros, i tindrà caràcter retroactiu, per la qual cosa els ciutadans notaran el seu impacte a la pròxima declaració de la renda.

També el passat mes d'octubre, el govern de Miguel Ángel Revilla va anunciar canvis en la 'Llei d'acompanyament' que inclourà mesures per incrementar de manera notable algunes de les deduccions autonòmiques ja vigents, sobretot les de més caràcter social. En concret, preveu augmentar un 50% les quanties màximes deduïbles per acolliment familiar de menors, despesa de guarderies, cura de familiars, naixement o adopció de fills i famílies monoparentals.

Castella i Lleó

S'espera que entre el febrer i el mes de març arribi l'aprovació de la proposició de llei que tant el PP com el Vox portaran al Parlament autonòmic per poder tirar endavant les mesures fiscals que van haver de rebutjar la votació dels pressupostos generals després de votar a favor de les esmenes de l'oposició. Les mesures tindran efecte retroactiu des de l'1 de gener de 2023.

Castella-la Manxa

Sense impostos nous, cal tenir en compte les noves deduccions. Nova deducció "de caràcter extraordinari" per l'adquisició de béns i serveis que integren la cistella de la compra a què fa referència l'INE. Aquesta deducció serà de 200 euros per a bases imposables inferiors a 12.500 euros i s'incrementarà en 50 euros per cada fill descendent de la unitat familiar; de 150 euros per a bases imposables inferiors a 21.000 euros, amb un augment de 37,5 euros per cada fill o descendent; i de 100 euros per a bases imposables inferiors a 30.000 euros, incrementant-se en 25 euros per cada fill o descendent. A més, es duplica la deducció per despeses d'escola bressol del 15 al 30 per cent, augmentant els límits de 250 a 500 euros. Així mateix, s'incrementa la deducció ja existent per a l'adquisició de llibres de text i ensenyaments d'idiomes, ampliant-se a tots els nivells educatius, i s'hi incorporen nous conceptes relacionats amb les despeses en educació.

Catalunya

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, va deixar clar que no hi havia rebaixes en cap impost. I destaca un de nou, l'impost sobre creuers. L’avantprojecte de llei presentat aquest dimarts gravarà les emissions d'òxids de nitrogen i de partícules dels grans vaixells que passin pels ports catalans. Es preveu recaptar 9,7 milions d'euros el 2023, i arribar als 34 milions el 2026. La llei encara ha de ser aprovada pel Parlament. 

Comunitat de Madrid

Sense cap impost afegit, es donarà continuïtat a una política fiscal baixa, sense impostos propis, amb els trams més baixos de l'IRPF i la deflactació en aquest tribut per ajudar les famílies a fer front a l'escalada de preus. A més a més, es posaran en marxa tres noves deduccions en aquest impost per a les famílies, l'habitatge i els estudis, accions i participacions socials de noves entitats o de creació recent.

Comunitat Foral de Navarra

S'eleva al 3,5% la tarifa que paguen els Patrimonis de més d'11 milions d'euros. Amb el canvi es busca que els contribuents amb domicili fiscal a la comunitat tributin el que els hagués correspost en l'impost temporal de solidaritat a les grans fortunes adaptant l'impost de patrimoni a la que preveu la norma estatal. La modificació tindrà efectes per als períodes impositius de l'impost que es meriten el 2022 i el 2023. També destaca la rebaixa del 6 al 4% en l'Impost de Transmissions Patrimonials. Afectarà les compravendes d'habitatge habitual a municipis en risc de despoblació.

País Valencià

Seguiran sent vigents les taxes públiques aprovades per un decret llei que oferiran la reducció d'un deu per cent de les taxes i preus públics de la Generalitat fins al 31 d'agost del 2023. A més, s'amplia la suspensió als contribuents de l'import abonat per cànon de sanejament de l'aigua fins al 31 de juliol del 2023, amb la finalitat. Mesures adoptades davant de la inflació actual.

I per decret llei s'incorporen diverses mesures que tenen per objecte modificar la regulació del tram autonòmic de l'IRPF a fi d'acomodar amb efectes immediats el gravamen a la veritable capacitat econòmica de les persones obligades a contribuir, amb especial atenció a aquelles amb unes rendes mitges i baixa. D'una banda, el Consell del president Ximo Puig ha pujat l'IRPF autonòmic als Pressupostos del 2023 a les rendes per sobre dels 70.000 euros. De l'altra, s'estipula una nova escala que parteix d'un tipus marginal mínim del 9% per als primers 12.000 euros, sent el tipus més baix de totes les CCAA juntament amb les Canàries, la Rioja i la Comunitat de Madrid, per beneficiar els contribuents amb menys recursos. A partir dels 12.000 euros es creen diversos trams constants de 10.000 euros, a fi de reduir la càrrega tributària a aquelles persones contribuents amb rendes inferiors als 60.000 euros, mentre les situades a nivells superiors continuaran mantenint una tributació similar.

Extremadura

Cap impost es toca, ni se suprimeix ni entren de nous. Ara bé, sí hi ha mesures que afavoriran certs ciutadans. La ITV es reduirà un 25% i la llicència de caça i els menjadors i aules matinals un 50%. La mesura de la caça ha estat polèmica i també s'ha estès a Andalusia que ja va aplicar el 2022, permisos gratuïts a menors de 18 anys o majors de 65.

Galícia

El govern popular de la Xunta segueix la tendència dels seus socis a Madrid i Andalusia i també modifica l'impost de patrimoni. En aquest cas, la bonificació de la quota íntegra passa del 25% al ​​50%. Finalment, a l'impost sobre successions i donacions, s'amplien els efectes de la reducció del 99% prevista per a les adquisicions mortis causa i inter vivos de béns i drets afectes a una activitat econòmica i de participacions en empreses familiars. D'altra banda, els ciutadans gallecs estalviaran a la declaració d'aquest 2023 una mitjana de 476 € en relació amb el que pagaven el 2009. D'altra banda, Galícia serà la primera comunitat a equiparar a efectes fiscals les famílies amb dos fills a les famílies nombroses amb una deducció de 250 euros a l'IRPF. També es duplica la deducció que s'aplica a les famílies nombroses amb què la deducció de les famílies amb tres fills serà de 500 €, amb un augment de 250 € més per cada fill a gent gran.

País Basc

Les institucions basques han acordat establir una deflactació del 2% a l'IRPF per al 2023, una mesura que s'afegeix a la deflactació del 5,5% aplicada aquest any en aquest tribut per tal de minimitzar l'impacte de la inflació sobre els contribuents. A més, s'ha decidit prorrogar fins al 2023 la deducció de 200 euros per a les bases imposables inferiors a 30.000 euros. Com a nous impostos no se'n destaca cap.

Regió de Múrcia

El també govern popular del president Fernando López-Miras suprimeix l'impost de patrimoni. Si ens fixem en la declaració del tribut l'any 2020, que es va efectuar l'exercici 2021, van rendir comptes per aquest impost un total de 4.454 contribuents que van abonar poc més de 27 milions d'euros.

La Rioja

Justament en el tancament de l'any 2022, es va aprovar la Llei de Mesures Fiscals i Administratives per al 2023, normativa que surt endavant en temps i forma per entrar en vigor el primer de gener. Pel que fa a les mesures fiscals, el text conté normes relatives a tributs propis. En primer lloc, se suspèn des de l'1 de gener de 2023 l'aplicació de l'impost sobre l'eliminació de residus a abocadors de la Rioja, sense perjudici d'establir un règim transitori per als fets imposables realitzats durant el quart trimestre. El motiu és la creació d'un impost estatal el rendiment del qual se cedeix íntegrament a les comunitats autònomes. La seva entrada en vigor tindrà lloc l'1 de gener del 2023. D'altra banda, amb caràcter transitori, s'estableix l'exempció durant el 2023 de determinades taxes relacionades amb les activitats agrícoles i ramaderes per tal d'enfortir la viabilitat i el funcionament normal de les explotacions de La Rioja.