Un total de 101.857 llars han realitzat modificacions en les seves hipoteques des que comencessin a pujar els tipus d'interès a l'eurozona el juliol de 2022, la qual cosa representa únicament un 2% dels més de 5,6 milions de famílies subjectes a obligacions financeres sobre el seu habitatge.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) consultades per EFE, 54.313 llars han realitzat canvis en les seves hipoteques en el primer semestre de 2023, un 20 % menys que en el mateix període de 2022, quan se'n van registrar 65.641 i encara no es notaven els efectes de l'alça dels tipus d'interès.

Precisament, aquesta reducció quadra amb la caiguda de la firma d'hipoteques, el número de la qual va caure un 28 % el juny respecte a aquest mes el 2022. Els usuaris més perjudicats per les decisions del Banc Central Europeu (BCE), encarregat de la política financera de l'eurozona, són aquells que en els últims anys van firmar una hipoteca de tipus variable.

Segons l'Associació Hipotecària Espanyola, més de 4 milions de llars estaven subjectes a aquest tipus d'hipoteques el juny de 2022, un 70,5 % dels més 5,6 milions de préstecs actius l'esmentat mes, un percentatge que el 2017 superava el 91 % del total. Així, el nombre d'hipoteques variables a Espanya s'acosta als 3,95 milions.

Sobre aquesta xifra, el percentatge de les llars que han renegociat la seva hipoteca per provar de millorar les condicions des que el juliol de 2022 el BCE va pujar per primera vegada els tipus d'interès en més d'una dècada per començar així un camí alcista que avui continua no arriba al 3%.

Aquesta mateixa setmana, el BCE va pujar els seus tipus d'interès per desena vegada consecutiva des de juliol de 2022, en un quart de punt, fins al 4,5 %, màxim des de maig de 2001, perquè espera una inflació més elevada a causa del preu de l'energia i malgrat que l'economia s'estanca i es tem que entri en recessió.

Per frenar els efectes de l'alça dels tipus d'interès sobre la butxaca de les famílies espanyoles, el Govern va pactar amb la banca la instauració d'un codi de bones pràctiques amb què es busca protegir a les famílies més vulnerables amb mesures que facilitin l'amortització dels préstecs o el canvi de la seva hipoteca a un tipus fix. Aquesta iniciativa, que va començar a aplicar-se el gener de 2023, ha provocat un augment del 14 % en el nombre de canvis registrals en els sis primers mesos de l'any en comparació amb el semestre immediatament anterior, quan se'n van comptabilitzar 47.544.

Tanmateix, no tots els canvis serien provocats pel codi de bones pràctiques, ja que el nombre de sol·licituds d'adhesió a aquest programa rebudes pels bancs s'acostava a les 33.000, segons va informar a començaments de l'estiu la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Economia, Nadia Calviño. Es tracta d'una xifra molt per sota de la prevista pel ministeri, que va xifrar en un milió el nombre de llars que es beneficiarien de l'acord amb les entitats financeres.

Pugen els canvis de banc i baixen les renegociacions

La mesura governamental incloïa la possibilitat de passar d'un interès variable a un de fix sense cap cost, sempre que es realitzés al mateix banc. No obstant això, les novacions, qualsevol canvi en les condicions del préstec hipotecari amb la mateixa entitat bancària, haurien descendit en aquest període, segons les dades extretes de l'INE, en les quals s'inclouen habitatges, però també finques rústiques i urbanes. Així, les renegociacions es van situar el juny en 8.633, un 44% menys que el mateix mes de l'any anterior, en el qual se'n van anotar 12.440.

També van descendir un 10% les substitucions de deutor, en passar de 559 a 505. Al contrari, sí que es van incrementar els trasllats d'hipoteca a una altra entitat, en concret un 8 %, des dels 1.877 de l'any anterior fins als 2.038 de l'últim registre aportat per l'INE. Lluny queden els màxims marcatges per les novacions, 45.743 el setembre de 2009; les subrogacions de deutor, 5.377 el setembre de 2008, i les subrogacions de creditor, 7.880 el juny de 2009, impulsats per la crisi econòmica de 2008.