L’excés de turistes passa factura a les ciutats. El president del comitè de direcció de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) de Nacions Unides, Ahmed Al-Khateeb, anima a les ciutats amb més turistes a “gestionar” els fluxos de visitants i va mencionar explícitament els casos de Barcelona, París i Riad.

En una entrevista a l’agència Efe, aprofitant la seva visita a Barcelona amb motiu de la reunió del consell executiu de l’OMT, Ahmed Al-Khateeb ha assegurat que "les ciutats han de poder administrar la seva capacitat per acollir turistes. Si no ho fan s’acabaran fent malbé. Necessitem menys turistes i despertar la consciència sobre l’impacte del sobreturisme".

Un cop s’ha recuperat del tot l’activitat turística després de la pandèmia, el director de l’OMT ha recordat que “alguns països han començat a queixar-se del sobreturisme i cal fer front a aquest desafiament”. Ha afegit que “l'excés de visitants té un impacte negatiu a la sostenibilitat del medi ambient. Hem d'assegurar-nos que els nostres oceans, les nostres platges, el mar o els boscos estiguin protegits".

Ha mencionat els casos de Barcelona, París i Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, país del qual n’és l’actual ministre de Turisme. També ha recordat el cas de la Meca, que aplega milions de peregrins.

Limitació de visats

Per frenar el que anomena “sobreturisme”, defensa la limitació de visats com fan alguns museus. “Si tens un museu i no hi caben les 200.000 persones que hi volen entrar, has de tancar les portes”, ha declarat en l’entrevista a Efe.

Al-Khateeb ha aprofitat l’estada a Barcelona per entrevistar-se amb directius d'empreses del sector turístic. Entre altres, s'ha citat amb el conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer; el president de l'empresa tecnològica per a la indústria de viatges Amadeus, Francisco Pérez-Lozao, i alts directius d'El Corte Inglés Viajes i l'aerolínia Vueling, així com amb la secretària d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez.

Previsions

El president del comitè de direcció de l’OMT ha fet aquestes declaracions en un moment en que les previsions apunten a l’increment del turisme, fins al punt que Espanya superarà a França com a primer destí mundial. Precisament, Espanya serà la destinació turística més visitada del món el 2040, amb 110 milions d'arribades (des dels 85 milions de 2023), seguida per França, amb 105 milions, i pels Estats Units, amb 100 milions, segons un recent informe Viatgers i Destinacions NextGen realitzat per Deloitte i Google. L'estudi, resultat de la col·laboració entre les dues firmes, analitza com ha evolucionat la indústria de viatges des de 1990 i les dinàmiques previsibles fins a 2040. En una entrevista a ON ECONOMIA, Kike Sarasola, fundador i president de Room Mate, advertia que "morirem d'èxit, no és bo assolir els 100 milions de turistes a Espanya".

Barcelona i Madrid són les dues ciutats europees amb més atractiu per a la inversió hotelera el 2024, segons l'Hotel Investor Compass, un informe realitzat per Cushman & Wakefield Hospitality. Les dues principals ciutats de l’Estat encapçalen la classificació, per davant de París, Roma i Lisboa, Així, Barcelona i Madrid obtenen una puntuació de 4,3 sobre 5, seguit de les capitals francesa, italiana i portuguesa, que puntuen amb un 4,1, 4 i 3,9, respectivament. El top 10 el completen Amsterdam (3,9), Milà (3,8), Londres (3,8), Florència (3,6) i Berlín (3,4).