¿Serà d’una família sencera? ¿Qui hi viurà aquí? ¿Estarà abandonada aquesta masia? Sovint, quan es passeja tant per la ciutat com pels pobles i camps s’observen des de grans habitatges fins a petits balcons que deixen captivat a qualsevol. I la pregunta pràcticament obligatòria que ve després és: qui hi viurà aquí?

Conèixer la identitat del propietari d’un habitatge és un procés senzill, tot i que no ho sembli. Com es pot fer? La Llei 49/1960, de 21 de juliol, sobre propietat horitzontal, dicta que aquesta informació és de domini públic, és a dir, qualsevol persona pot saber qui és el propietari d’un immoble. Per saber-ho i com a únic requisit, l’immoble haurà d’estar inscrit en el Registre de la Propietat. De fet, serà aquest organisme l’encarregat d’aportar la identitat del propietari de l’habitatge que se sol·liciti.

D’aquesta manera, només caldrà anar a la web del Registre de la Propietat i sol·licitar una nota simple, document que aporta tota la informació relativa a la titularitat i altres dades, com les característiques de la casa o les seves possibles càrregues. La nota simple és un document informatiu que proporciona informació sobre la finca, la seva identificació amb indicació del Codi Registral Únic (CRU), la identitat del titular o titulars inscrits sobre la mateixa i l'extensió, naturalesa i limitació d'aquesta.

La informació podrà ser sol·licitada conforme als següents criteris de cerca:

  • Nom del titular registral de la finca o dret
     
  • Denominació social de l’entitat titular de la finca o dret
     
  • Codi registral únic de la finca (CRU)
     
  • Número de finca registral
     
  • Número de parcel·la cadastral en els casos de finques coordinades amb el Cadastre o identificades en la cartografia cadastral
     
  • Document Nacional d’Identitat (DNI)
     
  • Adreça

Col·legi de Registradors

La persona interessada també podrà sol·licitar-ho mitjançant un sistema de geolocalització a través del geoportal del Col·legi de Registradors. Per fer-ho d’aquesta manera serà necessari aportar alguna de les següents dades: Codi Registral Únic (CRU); el titular de la finca (nom o denominació social o NIF) o dades registrals (província, municipi, registre i número de finca). En aquest cas, el preu de sol·licitar aquesta nota simple serà de 9,02 euros i es pot tramitar de forma presencial o de forma electrònica a través del Col·legi de Registradors.

Nom del propietari

Una vegada dins del portal del Registre de la Propietat i després d’haver sol·licitat la Nota Simple, caldrà introduir la referència cadastral o l'adreça de l’immoble. A continuació, serà necessari escollir l'opció “sol·licitar la nota com a particular” i introduir les dades del sol·licitant. El següent pas serà indicar el mètode de pagament, acceptar els termes i condicions i confirmar el pagament.

Per últim, la persona interessada rebrà un correu electrònic de confirmació. La nota simple definitiva haurà de veure’s reflectida en el mateix correu en un termini d’entre 48 i 72 hores. En aquest document, les dades que hi haurà disponibles seran: registre de la propietat, descripció de l’habitatge, titular de la finca i les càrregues i deutes de l’immoble.