Aquest 1 de gener entra en vigor la norma que obliga les empreses a cotitzar pels alumnes en pràctiques. Se'n beneficiaran prop de 860.000 alumnes universitaris i de Formació Professional a tot Espanya. Aquests últims suposen el gruix dels alumnes en pràctiques, amb 458.000, i Catalunya és la comunitat amb més afectats, un total de 102.985.

Els 400.000 universitaris i 458.000 alumnes de Formació Professional que faran pràctiques d'empresa el 2024 hauran de cotitzar per primera vegada a la Seguretat Social a partir d'aquest dilluns després d'expirar la moratòria de tres mesos que van demanar al seu dia la majoria de les autonomies i que encara avui defensen haver ajornat de nou la seva implantació. En ambdós casos, el govern espanyol bonificarà el 2024 el 100% de l'alta a la Seguretat Social durant el període de formació de l'alumnat, però nombroses administracions autonòmiques i universitats van adduir problemes de gestió de la nova mesura, inclosa en l'última reforma de les pensions.

El procediment consisteix a realitzar una alta i una baixa per estudiant, indicant el nombre de dies al mes que desenvolupa les seves pràctiques empresarials. La liquidació tindrà caràcter trimestral i la durà a terme cada administració autonòmica. En el cas de la Universitat, els rectors van advertir a final d'any que aquesta nova càrrega pot conduir al "col·lapse" dels seus serveis administratius davant la negativa d'empreses i institucions d'assumir el nou procediment.

A la Crue, associació que agrupa la majoria de les universitats espanyoles i que estima que hi ha unes 400.000 pràctiques curriculars cada any, li inquieta tramitar aquest ingent volum, pràctiques que en molts casos són obligatòries i sense les quals l'estudiant no es pot graduar. La normativa estableix que siguin les empreses i les institucions públiques i privades les encarregades de tramitar les cotitzacions, però també diu que això serà així "tret que els convenis diguin el contrari". I és a això últim a què s'estan acollint les empreses i fins i tot els mateixos ministeris, segons Peña.

458.000 alumnes d'FP, amb Catalunya al capdavant

Als universitaris se'ls uniran aquest any més de 458.000 alumnes de Formació Professional, la cotització dels quals bonificarà la Seguretat Social en un 95% i el Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports el 5% restant el 2024. Aquesta mesura suposarà que els alumnes d'FP cotitzin pel temps de pràctiques que facin en les empreses, que serà d'almenys el 25% de les hores lectives, segons marca la Llei de Formació Professional.

Catalunya suposa prop d'un de cada quatre alumnes d'FP en pràctiques, amb 102.985. Andalusia se situa en segona posició, amb 75.070 alumnes en pràctiques que hauran de ser donats d'alta en la Seguretat Social, i Madrid, en tercer lloc, amb 72.710. El País Valencià ocupa la quarta posició amb 49.888 alumnes d'FP.

En la reunió de la Conferència Sectorial del 21 de desembre, presidida per la ministra d'educació i FP, Pilar Alegría, on es va tractar aquest assumpte, totes les comunitats van demandar "en bloc" una moratòria en l'aplicació d'aquesta mesura, segons algunes CCAA del PP, que van lamentar que l'Executiu de Sánchez no hagi acceptat la proposta de catorze comunitats d'ajornar la implantació de les cotitzacions a la Seguretat Social d'aquests alumnes.