Les previsions turístiques per a aquest 2023 són optimistes, el Govern d'Espanya fins i tot assegura que aquest exercici se superaran les xifres rècord de 2019 tant d'arribada de turistes com de despesa. La reobertura de fronteres després de dos anys de pandèmia i la implementació dels fons europeus, que serviran per modernitzar alguns destins, portaran el país a la recuperació total segons la ministra de Turisme, Reis Moroto. A més, l'Executiu està desplegant diverses mesures perquè la inflació i la desacceleració del creixement econòmic en l'àmbit mundial no bloquegin les ganes de viatjar.

Així ho posava en relleu la ministra durant la seva participació en el Fòrum Hotusa, on a més ha avançat algunes xifres que el Govern espanyol donarà a conèixer aquesta setmana sobre el conjunt de 2022. El passat exercici va començar amb l'amenaça d'òmicron i va continuar amb la guerra i els seus efectes en matèria primes o costos energètics, que s'estan traslladant als preus de l'alimentació, recordava. "Malgrat aquests problemes, que no són menors, es confirma la recuperació".

El país va rebre més de 70,5 milions de turistes internacionals fins al novembre i la despesa es va elevar a 87.000 milions, la qual cosa suposa un 95% dels nivells del 2019. A més de la despesa, creix l'estança mitjana i això suposa "una millora de la qualitat i rendibilitat del sector", destacava. El 80% dels visitants estrangers va arribar a Espanya per la via aèria, el que denota també que la recuperació de les aerolínies i els aeroports és latent.

L'any se superaran els 80,4 milions de passatgers i els 2,4 milions d'afiliats, "la millor dada de tota la sèrie històrica". D'ells, el sector turístic va aportar 160.000 nous llocs de treball. Revelava Maroto. "Les crisis també són oportunitat i el sector ha posat en relleu les seves fortaleses". Partint d'aquest escenari, la ministra de Turisme assegurava que les previsions del 2023 són "molt positives". En el primer trimestre, les aerolínies ja compten amb slots en algunes destins superiors a les de 2019, i també es mostren bones xifres en les reserves hoteleres.

"Crec que el 2023 superarem les xifres rècord de 2019 de despeses i turistes, el que ens torna a la normalitat". Aquest exercici, Espanya va rebre més de 80 milions de turistes i la despesa va superar els 92.000 milions. I per arribar a aquest volum i que la despesa turística sigui de qualitat, explicava, el sector ha de fer front als desafiaments del curt termini, que són la inflació i la desacceleració del creixement econòmic en l'àmbit mundial. En aquest sentit, la ministra recordava que fa mesos que el Govern d'Espanya pren mesures per contenir la inflació i les mesures "estan sent eficaces". Referint-se als ajuts en el transport, l'energia o amb els aliments.

"Tots aquests elements permeten que Espanya tingui la taxa d'inflació més baixa d'Europa", presumia. Quant a la desacceleració del creixement econòmic, Maroto es mostrava preocupada per com pot afectar el turisme l'amenaça de recessió als mercats emissors de turistes, com el Regne Unit. Per això apuntava que les empreses han de posar el focus en reforçar els mercats de llarg radi, com els Estats Units o Àsia.

Quant al primer, indicava que els programes conjunts -entre empreses i Administracions Publicas- que es van engegar el 2022 "estan tenint molt èxit" i els EUA, de fet, han estat un dels mercats que més ha crescut. "Ara s'obre la Xina, la reobertura sens dubte és una bona notícia i ens ha de permetre reposicionar aquest any perquè són emissors de milions de turistes i Espanya ha de ser entre els mercats receptors".

Maroto té clar que si el sector treballa bé, "serà un any rècord per al turisme a Espanya". Però la ministra posava deures a les empreses turístiques i assenyalava que han de ser més ambicioses i modernitzar la indústria per poder conservar el lideratge mundial, una cosa que es podrà fer a través del pla de transformació i resiliència. Només per al turisme, el Govern espanyol l'ha dotat amb 3.400 milions, dels que ja hi ha desplegats més de 2.000 milions.

"El turisme, sens dubte, ha estat un motor econòmic per a Espanya i la porta a Europa, però ara ha de ser una palanca de contribució i transformació social i territorial. Si Espanya és líder també deure ser-ho en la seva transformació i modernització, per això el Govern donarà la quarta inversió més important dins dels fons europeus".

En aquest sentit, Reyes Morato explicava que per poder fidelitzar millor els turistes cal preservar el patrimoni turístic, per això, les inversions s'han centrat en el destí, on conviu l'empresa local i l'administració amb el turista. Però també en els programes de digitalització. La ministra assegura que ja estan en marxa les inversions i l'impacte a tota la cadena de valor serà "molt positiu".