El mercat a l'engròs elèctric, el denominat 'pool', registrarà aquest dilluns durant nou hores preus negatius o a zero euros el megawatt, en una jornada que en la qual el preu mitjà serà de 3,48 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE), informa Europa Press.
En concret, serà entre la franja de les 10 fins a les 19 hores quan el megawatt per hora estigui a zero euros o tindrà valors negatius, i el preu mínim es registrarà entre les 16 i 17 hores amb un -1 euro/MWh.
El valor màxim que es registrarà aquest dilluns es donarà entre les 21 i 22 hores i el megawatt per hora valdrà 19,72 euros. Destaca també el preu entre les 8 i 9 hores del matí, quan es pagarà 18,7 euros/MWh.
Amb el d'aquest dilluns seran ja dotze els dies d'aquest mes d'abril en què el 'pool' ha registrat preus negatius en algunes de les seves hores, un fet que fins al passat 1 d'abril no s'havia produït mai.
Mitjana de gairebé 6 euros
La important presència de generació renovable en aquest inici d'abril, en forma d'eòlica i solar, amb una participació destacada de la hidràulica amb l'aigua embassada de les importants pluges en Setmana Santa, situa la mitjana en els primers quinze dies del mes en gairebé 6 euros/MWh (5,81).
Al març ja es va veure un dels preus mitjans del 'pool' més baixos de la història per a un mes, amb 20 euros/MWh, la meitat que el preu mitjà registrat en febrer i un 77,5% menys que el març de 2023, quan es va situar en 89,6 euros/MWh.
No obstant això, aquests preus negatius o tan baixos no es traslladen així exactament al rebut a aquests zero euros, ja que existeixen uns costos fixos per al consumidor elèctric, per peatges, càrrecs i ajustaments del sistema.
A més, al febrer, després de registrar-se una mitjana inferior als 45 euros/MWh, el topall fixat en el Reial Decret de mesures urgents, l'electricitat va recuperar temporalment el seu Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del 21% des de març, una cosa que es mantindrà aquest mes d'abril.
L'últim Consell de Ministres de l'any passat va aprovar que l'IVA de l'electricitat passés del 5% al 10% i que es mantingués aquest tipus fins a finals de 2024, sempre que es complís la condició que els preus del MWh al mercat a l'engròs es mantinguessin alts, per sobre d'aquests 45 euros/MWh.
En concret, l'IVA passaria a ser el 21% sempre que el mes natural anterior al de l'últim dia de facturació el preu a l'engròs se situés per sota d'aquest llistó. És a dir, totes les factures que incloguin el consum d'almenys un dia de març, passaran a tenir l'IVA del 21%. Tan sols les llars amb el bo social es deslliuren d'aquest increment, ja que el seu IVA es mantindrà en el 10% durant tot 2024.
Nou càlcul del PVPC
A més, el 'pool' no representa exactament l'import final en el preu de la llum per a un consumidor acollit a la tarifa regulada, perquè amb l'entrada el 2024 es va adoptar un nou mètode de càlcul del PVPC, que incorpora una cistella de preus a mitjà i llarg termini per evitar les fortes oscil·lacions, sense perdre les referències de preus a curt termini que fomenten l'estalvi i el consum eficient.
D'aquesta manera, la proporció de vinculació amb el preu del 'pool' s'anirà reduint progressivament, per incorporar les referències dels mercats de futurs, de manera que aquests representin el 25% el 2024, el 40% el 2025 i el 55% a partir de 2026.