La tensió alcista dels tipus d'interès s'ha traslladat aquest dilluns a la subhasta de lletres del Tresor, en la qual les emeses a termini d'un any ofereixen una rendibilitat del 2,998%, el nivell més alt des del 2012. Aquesta pujada ha suposat un increment de 0,52 punts davant la realitzada el 7 de desembre de l'any passat, quan els tipus es va col·locar en el 2,47%. Nivells de rendibilitat no vistos en una dècada i que pressionen la banca perquè elevi la retribució als dipòsits bancaris. Amb les últimes dades del Banc d'Espanya corresponents al tancament del mes de novembre passat, aquests dipòsits fins a termini d'un any només rendien de mitjana el 0,41%. El conjunt del passiu bancari en les entitats espanyoles supera el bilió d'euros, tant en comptes corrents (0,03% de rendibilitat) com en dipòsits.

Així, les entitats bancàries es beneficien amb la pujada de l'Euríbor que avui dia marca nivells del 3,32% a termini d'un any més els corresponents diferencials que apliquen a les seves hipoteques, però es mostren més remises a reflectir la rendibilitat més gran de productes com les lletres a un any amb la qual es comparen els seus dipòsits. L'analista de Renta 4, Nuria Álvarez, explicava en la presentació de perspectives del sector per al 2023 que la banca intentarà allunyar la decisió de pagar els clients pels dipòsits fins a finals d'aquest any o començaments del 2024. "Crec que això marcarà la diferència entre les entitats i ho intentaran limitar per evitar que es mengi la part positiva de la pujada dels tipus d'interès sobre la cartera de crèdits", apuntava, si bé considera que "dependrà molt del tipus de client i si aquest és majorista o detallista".

Obertes a particulars

Les lletres del Tresor han estat sempre un producte molt lligat al petit inversor. La seva compra es pot fer directament des del Banc d'Espanya, evitant així les comissions de les entitats financeres. Tanmateix, des de gener del 2016 fins a l'abril del 2022, aquests actius no podien adquirir-se per part de particulars, ja que oferien tipus negatius. Quedaven reservades únicament per inversors institucionals. El novembre del 2021 es va tocar un nivell del -0,65% al mercat de deute a un any, i la rendibilitat positiva no va arribar fins al maig del passat exercici.

L'alça dels tipus de les emissions en lletres es produeix en un context d'expectatives d'un encariment més important del preu dels diners. El Banc Central Europeu que amb el seu tipus d'intervenció en el 2,5% -després de les pujades de l'any passat- decidirà novament el proper 2 de febrer, encara que els analistes esperen alces entorn dels 0,50 punts després que les dades d'inflació de l'eurozona es trobin més contingudes.

Tret de les lletres a termini a 9 mesos, que repeteixen tipus respecte a l'anterior celebrada el novembre en el 2,38%, la resta també ha registrat pujades importants. Així, les de 3 mesos col·loquen la seva rendibilitat en l'1,64% (1,38% previ), i les de 6 mesos en el 2,59%, davant el 2,04% en la subhasta celebrada al desembre.

El mercat de renda va experimentar després de la subhasta una elevada volatilitat. Tot just produir-se la col·locació, els tipus al mercat secundari de deute a un any van començar a pujar, després van retrocedir i han tornat a prendre el camí alcista fins al 2,93%. Al llarg del matí el termini de l'any va arribar a tocar el 3,03% com a màxim en el que va de sessió. Nivells molt propers als del deute italià que ara es negocia en el 3,06% i amb què se'ns compara per pertànyer als països perifèrics de l'eurozona. A Alemanya el nivell actual és del 2,66% per a la referència d'un any.

Guerra del passiu limitada

La pujada de tipus ofereix possibilitats de retribució als dipòsits, però només des d'entitats financeres petites. La batalla entre les grans es farà esperar, malgrat la pressió que avui mateix ha suposat tenir les lletres a un any al 3%. En dipòsits a 12 mesos, entre les millors ofertes es troba la d'EBN banc amb el 2,20%, o de Pibank amb el 2,01% a idèntic termini.

Si es volen tipus més alts cal anar-se'n a dipòsits amb durades més llargues. WiZink ofereix el 2,5% a 36 mesos, EBN banc el 2,40% a igual termini o la financera de Renault el 2,32% a 24 mesos. Un compromís a més temps que garanteix més rendibilitat, però que suposa un risc de quedar-se atrapat si els tipus continuen pujant.

La banca europea treu la davantera a l'espanyola i ja ofereix dipòsits per sobre del 3% que es poden contractar des d'aquí tant a través de Fintech com Raisin. Entre el juliol, quan es va produir la primera pujada de tipus d'interès, i fins al desembre, uns 15 bancs dels 20 que tenen com a col·laboradors a Espanya han pujat la remuneració dels dipòsits a termini fix. L'italià Banco Progretto, amb el 3,39% TAE a dos anys i l'eslovac Privatbanka amb un 3,34% en el mateix termini, són dos dels seus dipòsits més rendibles actualment.