La licitació pública d’obres del primer semestre de 2023 a Catalunya ha augmentat un 3% respecte al mateix període de 2022, assolint la xifra de 1.594,1 milions d’euros. Aquesta és la principal conclusió que ha donat el darrer informe de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya. En evolució trimestral, la licitació del segon trimestre de l’any ha estat 925,7 milions d’euros i ha augmentat un 38,5% respecte al primer trimestre de 2023, quan la licitació va ser de 668,4 milions d’euros.

La reforma del mercat de l'Albaceria, la més costosa en l'àmbit local

Per administracions, l’Administració Local ha licitat el 72,7%; la Generalitat, el 17,2%; i l’Administració Central, el 10,1% de la licitació d’aquest semestre. Tot i la seva disminució, l’Administració Local és el nivell administratiu més actiu, amb el 43% de tota la licitació semestral, assolint 685 milions d’euros. Però cal tenir en compte que aquesta ha disminuït un 27% respecte a l’any 2022, sent l’única dels tres nivells d’administració que ha licitat menys que l’any anterior, a conseqüència del fi del cicle electoral.

Pel que fa a les obres licitades de més volum del món local, aquestes han estat, primerament, la reforma integral del mercat de l'Albaceria central de Barcelona, per import de 21,9 milions d’euros per part de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. I també les obres relatives al projecte executiu de rehabilitació integral de la zona de restaurants del Moll del Gregal al Port Olímpic i nova connexió platja-port, de 20,8 milions d’euros de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), i les obres d’urbanització del pla parcial Plana de Pont Nou a Manresa, amb un import 15 milions d’euros per part de l’ajuntament manresà.

Lentitud de l'administració

Precisament, en el terreny privat, moltes empreses han denunciat la lentitud en aquest servei de les administracions per rebre una llicència d'obres o qualsevol altra licitació d'un caràcter totalment diferenciat al que avalua l'informe dels contractistes. A tall d'exemple, la Unió Patronal Metal·lúrgica ha lamentat, recentment, retards de sis mesos a un any per rebre resposta per part de l'administració en la demanda d'aquesta mena de tràmits. I, en el terreny de la instal·lació, també s'ha denunciat la lentitud dels processos municipals i els canvis administratius entre una població i una altra per demanar, a tall d'exemple, poder disposar d'una instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Un lament que, en paral·lel, també se suma la Cambra de Contractistes "pel difícil context actual que pateix el sector de la construcció, marcat per la forta volatilitat de preus dels materials i dels costos de l’energia". I recorden que les pujades en els tipus d’interès augmentarà els costos financers de les inversions i pot suposar un fre a la compravenda d’habitatge i a les obres d’edificació.

Si anem en l'àmbit de les competències de la Generalitat de Catalunya, la licitació semestral ha augmentat un 16% respecte al primer semestre de l’any 2022, amb un import total de 461,9 milions d’euros, el 29% del total licitat el semestre. La principal licitació han estat l’execució de les obres de renovació de la senyalització ATP-ATO de l’L4 d’FMB, per un import de 51 milions d’euros i licitat per Infraestructures.cat. Des de la Cambra de Contractistes destaquen la licitació de l’Acord Marc per a l’execució de les obres i instal·lacions necessàries per garantir l’escolarització pública anual del Consorci d’Educació de Barcelona per import de 40 milions d’euros. 

Pel que fa a l’import licitat per l’Administració General de l’Estat (AGE) per aquest semestre ha estat de 447,3 milions d’euros, amb un increment del 113% respecte al primer semestre de l’any anterior, suposant el 28% del total licitat enguany. Les licitacions d’obres de major import han estat licitades durant el segon trimestre com són: la variant de Vallbona i bifurcació aigües i mesures correctores hidrogeològiques del soterrament de l'R2 a Montcada i Reixac per part d’ADIF amb un import de 140,9 milions d’euros i la fase I de remodelació de l'estació de Montcada Bifurcació d’import 27,9 milions d’euros.     

ADIF, l'organisme més licitador

Per organismes, amb 241,3 milions d’euros, ADIF ha estat l’organisme més licitador del semestre. Seguidament, es troben Infraestructures.cat i BIMSA amb 228 i 101,2 milions d’euros respectivament. D’altra banda, la licitació de serveis ha assolit aquest semestre els 1.115,9 milions d’euros, això es tradueix en un augment del 54% respecte al primer semestre de 2022. Actualment, moltes licitacions queden desertes davant l’elevada inestabilitat en els preus i la falta de mecanismes que adaptin a la realitat els mateixos.

En data de publicació d’aquest informe, la xifra d’obres oficialment desertes a Catalunya durant l’any 2021, 2022 i aquest primer semestre de 2023 ascendeix a 869 obres, per un import total de 287,4 milions d’euros. Cal destacar també que la manca d’adaptació dels preus a la realitat del mercat ha fet caure la concurrència: durant el 2022, en el 43% de les licitacions només s’han presentat 1 o 2 licitadors, quan en el 2021 i 2020 aquest percentatge va ser del 24%.