Jaume Roura i Calls ha estat reelegit com a president de la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) per al proper mandat de quatre anys. L’elecció s’ha fet per aclamació al no haver-se presentat cap candidat més en una Junta de Govern celebrada aquest dimarts, 5 de març, a la seu de la Patronal. En el seu discurs de proclamació, Roura ha subratllat la importància “d’acabar la feina pendent que la pandèmia per coronavirus i les successives guerres” han condicionat els darrers quatre anys. I ha afegit: “És indispensable, com s’ha pogut corroborar en els darrers temps, que cal tenir una patronal unida per ser més forts davant les adversitats. El meu objectiu també és anar en aquesta línia d’unitat. A la vegada, trobar l’equilibri adequat per a les dues parts, també la dels treballadors i treballadores, d’acord amb els representants sindicals".

Economia sanejada

En aquest primer mandat de Roura, s’ha revertit una situació econòmica negativa, heretada des de l’any 2012 i que, actualment, amb els exercicis d’aquests quatre anys, s’ha donat la volta. “Un dels objectius marcats quan vaig arribar l’any 2020 era sanejar l’economia de la institució, fet que en els darrers tres exercicis -del 2021, 2022 i 2023-, ja s’han aconseguit números negres, és a dir, resultat en positiu. Un fet bàsic i necessari perquè una organització empresarial com la UPM, pugui dedicar la seva tasca i eficiència a tots els àmbits, tant a les negociacions col·lectives, com la formació i captació de personal per a les empreses i informar els seus associats amb la major objectivitat possible”, ha subratllat el president.

Potestat en els convenis

Cal recordar que l'any 2016, l'Audiència de Barcelona va condemnar a cinc anys i deu mesos de presó l'expresident de la UPM, Antoni Marsal, per apoderar-se de fons de l'entitat, part dels quals subvencions públiques per a formació, entre els anys 2007 i 2012. Així doncs, la situació d'ara ha girat favorablement després d'una dècada. El segon mandat de Roura arriba en un bon moment de la salut econòmica que ha volgut trencar radicalment amb el passat. Des de dins la UPM, hi participen empreses de tota mida: grans, petites i mitjanes, però també autònoms. Destaquen SEAT, HP, Baxi, GAES, Gestamp, Ficosa, La Farga YourCopperSolutions, Suris o Ganiveteria Roca; i col·lectius i associacions sectorials i comarcals, així com gremis com el de joiers, instal·ladors, ascensors o tallers.

Una de les grans peces de batalla d'aquest segon mandat de Roura serà la formació, a tall d’exemple, la UPM ha ofert aquest darrer any 2023 fins a 370 cursos que han comptat amb la participació de 5.564 alumnes i fins a 11.597 hores executades. A més, el Departament de Formació, s’ha ampliat amb el servei d’Orientació per ajudar als treballadors actuals trobar la forma més rentable de realitzar-se dins el sector i, a la vegada, augmentar la rendibilitat que pugui aportar en els processos productius.

L'altre gran repte serà negociar uns convenis pels quals la UPM té la potestat única, com a representació empresarial, negociant juntament amb els sindicats. En concret del Conveni de la Indústria Siderometal·lúrgica de la província de Barcelona, el Conveni Col·lectiu del Sector Metall Comerç de la província de Barcelona i el Conveni Col·lectiu per a la Indústria Metal·logràfica de Catalunya. I, en paral·lel, un altre objectiu és impulsar la Unió Metal·lúrgica de Catalunya (UMC) que englobi les quatre províncies catalanes. Cal recordar que la Patronal representa, amb els seus associats, el 30% del teixit industrial català. D’altra banda, la Unió Patronal Metal·lúrgica té cadira pròpia en les taules negociadores de la patronal espanyola Confemetal i amb veu pròpia a Foment del Treball i CEOE.

La trajectòria de Jaume Roura

Jaume Roura també és president del Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona i la patronal catalana de l’automoció Fecavem. A la vegada, és vicepresident de Foment del Treball. La seva trajectòria empresarial està lligada al sector de l’automoció i la mobilitat on és el President de Lesseps Group, fundat l’any 1968 i amb més de 50 anys com a empresa de distribució de referència a Catalunya. D’altra banda, Jaume Roura també va ser president de la Patronal espanyola Faconauto, de l’any 2012 al 2017.