La inflació despunta al 3,5% el setembre per l'encariment de l'energia i els carburants. Els preus van pujar al setembre un 3,5% en taxa anual, la qual cosa suposa un increment de nou dècimes respecte a les xifres registrades a l'agost, quan l'alça va ser del 2,6%.

Aquesta pujada de la inflació és la tercera consecutiva, segons la dada avançada de l'Índex de Preus de Consum (IPC) publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, la taxa interanual de l'IPC torna a situar-se per sobre del 3% d després de tres mesos per sota d'aquesta cota. Es tracta del nivell més alt des del mes d'abril passat, quan va aconseguir el 4,1%.

Per part seva, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va disminuir tres dècimes, fins al 5,8%. La taxa és 2,3 punts superior a la de l'IPC general, encara que és la més baixa registrada des de juny de 2022, quan es va situar en el 5,5%.

L'INE ha atribuït el repunt de la inflació al setembre a la pujada dels preus de l'electricitat, enfront del descens que van experimentar un any abans. També, encara que en menor mesura, atribueixen aquest increment a l'encariment dels carburants, en contrast amb la rebaixa de preus que van registrar el setembre de 2022.

Quant a la comparació en termes mensuals (setembre sobre agost), l'IPC va registrar un augment del 0,2%, tres dècimes menys del que va pujar el mes anterior. Així mateix, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) de setembre en taxa interanual es va situar en el 3,2%, vuit dècimes per sobre de la taxa registrada el mes anterior.

Per part seva, la variació mensual estimada de l'IPCA va ser del 0,6%. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de setembre el pròxim 13 d'octubre.