Malgrat que la inflació en termes generals segueix a l'alça amb bastants variacions, els preus en la indústria cauen més del que ho han fet mai en els últims 40 anys, des que va començar la sèrie el gener de 1976. Després d'una nova caiguda de gairebé un punt a l'agost, la caiguda de preus en relació amb l'any passat arriba al 10%. El motiu és la caiguda dels preus del gas, que cauen un 29,3%, descens motivat sobretot per l'efecte caiguda després d'un gran repunt l'any passat amb la invasió russa d'Ucraïna i els seus efectes en els preus del gas i l'energia.
La caiguda de preus del processat i conservació de carn i elaboració de productes carnis també contribueix a aquesta caiguda, mentre que, en sentit contrari, la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals pugen més que l'agost de l'any anterior. En la comparativa entre com influeixen els diferents sectors industrials a l'evolució de l'Índex de Preus Industrials (IPRI), s'observa clarament la influència gairebé exclusiva de l'energia en la caiguda de preus. Mentre que l'energia influeix amb un 1,547 en la caiguda dels preus, la resta de sectors abaixen els seus preus en menys d'un 0,1%.
En comparar l'evolució de preus industrials amb i sense energia es pot contemplar de manera encara més radical aquesta influència. Així, si a l'agost la variació de preus industrials sense comptar l'energia és d'1,7 punts, comptant amb l'aportació de la indústria s'observa aquesta caiguda del 10%. El mateix va succeir l'any passat a la inversa, amb les pujades de preus en relació amb l'any anterior. Així, la pujada de preus de la indústria entre gener i agost en relació amb l'any 2021 van estar entre el 36 i el 42,9%, amb influència clara de la invasió russa d'Ucraïna. Si no comptem amb l'efecte de l'energia, aquesta pujada de preus tan sols va assolir el 15,6% de màxim.
Refinament del petroli
Amb tot i amb això, malgrat la brusca i històrica caiguda interanual, en termes mensuals els preus industrials han pujat, concretament, un 1,3%. L'energia ha pujat un 3,7%, a causa de l'augment del refinament de petroli i menys a la producció, transport i distribució de l'electricitat, si bé els preus de producció i distribució de gas han caigut respecte al mes anterior.
Els bens de consum no durador també han augmentat respecte al mes de juliol, sobretot a causa d'un augment del 6,6% del preu d'olis i greixos vegetals i animals. En canvi, la producció de metalls preciosos, la fabricació de productes de ferro i acer o el processament de carn i la fabricació de pasta (un 2,5% menys) han caigut en la seva taxa mensual de manera que aquesta va registrar un augment de l'1,2% en comparació al mes passat.