La consellera de Territori, Ester Capella, ha lamentat aquest dilluns que el govern espanyol finalment opti per aplicar un índex de preus del lloguer "homogeni" a tot l'Estat, perquè com que determinarà uns topalls superiors als que ha determinat el Govern, els preus del lloguer a Catalunya "no baixaran", especialment en bona part dels 140 municipis que la Generalitat ha declarat com a zones tensionades perquè les rendes que es paguen pel lloguer són massa elevades i hi ha manca d'oferta. Pel govern, els principals problemes de la fórmula estatal és que incorpora un ventall de preus obert -amb màxim i mínims- i que utilitza una fórmula uniforme per tots els territoris de l'Estat.

La consellera Capella s'ha reunit a última hora d'aquest dilluns amb la ministra d'Habitatge del govern espanyol, Isabel Rodríguez, a Madrid, "perquè estat treballant fins al darrer moment per tenir un sistema d'índex que fos robust i que l'acord al qual vam arribar al mes de gener es materialitzés. Divendres el ministeri va decidir que havíem arribat al cap del carrer, però no dono mai cap batalla per perduda", ha afirmat. Catalunya és l'única comunitat autònoma que ha fet pública la intenció de declarar zones tensionades, pas previ per controlar els preus del lloguer.

La consellera ha defensat que “l'índex que ha de servir i ha de ser utilitzat per establir un preu de lloguer” ha de ser el català davant de l'estatal. A més, ha afegit que "aquesta previsió és coherent amb el que el Reial decret llei 7-19 de 21 de març, que obliga l'Estat a crear un sistema d'índexs perquè les comunitats puguin crear el seu propi sistema d'índexs". Des del departament català s'han posicionat a favor que "l'índex estatal acabi incorporant-hi també l'índex català, establint una regla clara per disminuir els supòsits de divergència". "Aquesta és la fórmula que nosaltres hem defensat, que hem treballat, que creiem que és l'adequada per combinar les dues metodologies, perquè efectivament sigui la manera com l'índex de preu, el sistema d'índexs, acabi abaixant el preu dels lloguers", ha sostingut la consellera. Alhora, Capella ha advertit que "Catalunya viu una situació d'emergència residencial, amb uns preus totalment desbocats i absolutament inflats".

Per part del govern espanyol, defensen la seva aposta per instaurar un índex "homogeni" per tot Espanya que s'haurà de complementar amb les polítiques engegades per les diferents administracions per millorar l'accés a l'habitatge. Així mateix, fonts del ministeri apunten que la reunió d'aquest dilluns a la tarda ha servit per reiterar la posició del ministeri en aquest sentit.