Els productors de cítrics andalusos adverteixen de l'enfonsament de preus per les importacions d'Egipte i el Marroc. Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia ha alertat de la "difícil situació" dels agricultors de cítrics en plena campanya "a causa de les importacions sense control de tercers països, que saturen el mercat i enfonsen els preus".

"Una situació que propaga la ruïna dels agricultors, asfixiats per la pujada dels costos productius i la minva de les seves collites per la sequera i les altes temperatures", han assenyalat en un comunicat de premsa recollit per Europa Press.

Avisen que la campanya "ha fet un gir de 360 graus en la seva segona part", després d'un començament amb preus "bastant raonables" davant d'una estimació de producció curta. Tanmateix, una vegada superat l'equador i "malgrat confirmar-se que el volum de taronges és més aviat escàs, els preus han caigut en picat".

Una situació que la federació regional evidenciarà a la pròxima Taula dels Cítrics d'Andalusia, convocada per a la setmana vinent, tal com apunta en el seu comunicat. Al darrere d'aquesta situació hi ha "múltiples factors", en paraules del president del grup de treball de cítrics, Francisco J. Bernal, que apunta a "l'entrada pels ports andalusos de taronja i mandarines procedents de tercers països, principalment Marroc i Egipte".

El representant sectorial ha criticat que, només en l'últim any, han entrat al mercat europeu "40 milions més de quilos de taronges procedents de tercers països", segons dades del Ministeri d'Agricultura recollides per l'entitat. Es tracta de produccions que "venen a competir amb les nostres malgrat que arriben amb una qualitat pèssima i sense garanties de seguretat alimentària".

Alertes sanitàries

De fet, moltes d'aquestes produccions "aixequen alertes sanitàries", ja que els agricultors extracomunitaris "no estan obligats a complir les exigents normatives –en matèria agrària, ambiental i laboral– que sí que complim els productors europeus", emfatitza Francisco J. Bernal. Per això, ha insistit, "exigim les clàusules mirall" per "poder competir en igualtat de condicions".

En aquest context, també influeix "greument", al seu parer, el conflicte bèl·lic i el bloqueig del Canal de Suez. Aquesta situació impedeix l'accés de taronges extracomunitàries al continent asiàtic, per la qual cosa aquesta producció "s'està derivant a Europa, provocant una competència més ferotge i col·lapsant el mercat". Alhora, "ens tanca la línia d'exportació de cítrics al país asiàtic" on ha finalitzat ja amb la seva producció pròpia i és el moment en què comencen amb les importacions.

Davant d'aquesta tessitura, el sector també critica l'actitud de la indústria del suc, que està proveint-se de grans quantitats de taronja extracomunitària i està "refent a la baixa" els contractes amb les cooperatives andaluses malgrat "tenir preus firmats des del començament de la campanya". Si el preu de la taronja per a suc és baix, arrossega al preu de la taronja fresca, adverteixen Cooperatives Agroalimentàries.

La situació afecta tant la taronja com la mandarina. De fet, les varietats de mandarina de segona temporada "no tenen sortida perquè no hi ha demanda comercial", per la qual cosa "es produeix una aturada" als magatzems de fruita i en la recol·lecció al camp. De fet, auguren que hi haurà explotacions que "es veuran obligades a deixar la seva producció tirada a terra", ha advertit el president del grup de treball. Andalusia produirà aquesta campanya el 32% dels cítrics de tot Espanya i el 45% de les taronges. "Un lideratge productiu que està en risc", adverteix.

El sector ha insistit que la situació és "molt preocupant" a causa de la pressió dels tercers països, unida a una baixada del consum i a l'"escassa rendibilitat" de les explotacions per la caiguda de preus i l'increment dels costos. Una situació que  "reforça" la participació de Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia en les manifestacions que el sector agrari està protagonitzant a totes les províncies andaluses.

La federació andalusa ha exigit l'aplicació de les clàusules mirall i, davant de l'enfonsament dels preus dels cítrics, ha alertat que aquesta Llei de la Cadena, tal com està concebuda, "no serveix per a res". Per tot això, ha demandat "una nova llei de la cadena realista, adaptada a les necessitats del sector, així com garantir un rigorós control als ports, perquè es compleixin els contingents i es reforcin les anàlisis que impedeixin que arribin productes que siguin un risc per a la nostra salut o per als nostres cultius, en importar plagues," ha explicat el representant sectorial.