Un ús de la intel·ligència artificial (IA) al món laboral centrat en l'ésser humà i en el marc d'una societat envellida serà el debat central dels ministres de Treball i Ocupació del G7, el grup de les set democràcies més avançades del planeta, en la reunió que comença aquest dimecres, sota la presidència italiana, a Càller, a l'illa de Sardenya. "El punt culminant del treball del G7 seran les reflexions sobre quines societats construir amb l'objectiu d'un treball de qualitat. Dono suport a la invitació al diàleg social i a la confrontació", ha explicat la ministra italiana, Marina Calderone, que al llarg del dia acollirà els seus col·legues dels Estats Units, el Canadà, França, Alemanya, el Regne Unit i el Japó.

També està prevista la presència del Comissari europeu de Treball i Drets Socials, del director general de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i del responsable d'Ocupació, Treball i Assumptes Socials de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), així com representants empresarials, sindicals i de la societat civil.

L'impacte de la IA al món del treball, les competències com a fil conductor per desenvolupar vies inclusives d'accés al treball i l'envelliment de la població i l'envelliment actiu, per poder elegir quan posar fi a la vida laboral, seran la base dels treballs del G7, que conclouran divendres vinent. Els ministres presentaran un Pla d'Acció del G7 centrat en l'ús d'una IA segura i fiable, que inclogui els principis polítics necessaris per a un món del treball resilient en societats que envelleixen, i un Pla d'Acció per millorar les condicions de treball al sector de l'assistència, segons el ministeri italià.

"Cal estructurar un món laboral que respongui plenament a les necessitats d'una societat canviant, sotmesa a profundes transformacions a conseqüència de les pressions relacionades amb la innovació, la transició digital i ecològica, la forma de relacionar-se amb el treball i les expectatives dels nostres joves", va explicar Calderone en la vigília del G7.

Treball just i decent

"L'elecció ha de ser la d'un treball just i decent que pugui equilibrar les necessitats de les diferents generacions: un mercat laboral inclusiu que també restableixi la prosperitat generalitzada per al creixement sostenible de les nostres societats", va afegir en un comunicat.

Així, el debat se centrarà a aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix l'IA, conciliar el desenvolupament tecnològic amb la protecció dels drets laborals i minimitzar els possibles riscos per al món del treball, així com abordar els reptes que planteja l'envelliment de la població en el treball i els serveis assistencials. Això inclou "redoblar els esforços a favor de polítiques i sistemes inclusius de capacitació i aprenentatge permanent que facilitin l'accés a oportunitats laborals d'alta qualitat per a tothom".

També s'abordarà el desenvolupament de mercats laborals inclusius per a les persones amb discapacitat, l'eliminació de barreres per a l'accés i progrés de les dones al mercat laboral, la lluita contra la violència de gènere i l'assetjament i la promoció d'un millor equilibri entre la vida laboral i familiar, a més entorns de treball segurs i saludables per a tots.

Està previst que els ministres de Treball adoptin un Pla d'Acció del G7 centrat en l'ús d'una IA segura i fiable, que inclogui els principis polítics necessaris per a un món del treball resilient en societats que envelleixen, i un Pla d'Acció per millorar les condicions de treball al sector de l'assistència.