L'euríbor va donar una treva el març i l'abril, dos mesos col·lapsats per la incertesa al sector financer després de la fallida de diversos bancs als Estats Units i la intervenció d'un a Suïssa. Però aquest índex, al qual hi ha referenciades les hipoteques variables, no va deixar de pujar, tan sols que ho va fer a un ritme menor que en mesos anteriors. El mes de maig es va acabar aquesta treva, l'euríbor va tornar a pujar i va fregar ja el 4%, la qual cosa provocarà una pujada del 45% en les quotes hipotecàries respecte a l'any passat, aquells que els toqui revisar-lo aquest mes de juny.

El Banc d'Espanya confirma aquest dijous que l'euríbor a un any va pujar fins i tot 3,862% al maig, des del 3,757% del mes anterior. Prenent com a referència els últims 12 mesos, indica el supervisor, l'índex registra un ascens de 3,575 punts. Des de Kelisto, el web de l'estalvi, posen en relleu que amb aquesta última, l'euríbor ha complert 17 mesos de pujades consecutives i actualment es troba en el seu nivell més alt des de novembre de 2008.

Això suposa que l'índex s'ha disparat un 1,247% en comparació l'any passat i la principal conseqüència d'aquest avanç és que, els qui revisin la seva hipoteca al juny, pagaran 255,05 euros més al mes, o cosa que és el mateix, 3.060,60 euros més a l'any, si es pren com referència una hipoteca mitjana a Espanya, la qual cosa suposa una pujada en la seva quota del 45,02%.

Des del comparador expliquen que aquestes xifres es corresponen amb l'impacte de la pujada de l'euríbor per a una hipoteca demanada el 2022 i firmada a 25 anys per un import de 142.663 euros, que són el termini i la quantitat mitjana d'una hipoteca a Espanya actualment, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Però aquestes dades canvien en funció de l'any que es va firmar la hipoteca, la quantitat i el termini d'amortització acordat entre client i banc.

Així, en el cas d'una hipoteca inferior (de 100.000 euros) que es revisi aquest mes de juny, la pujada serà de 178,79 euros al mes (2.145,48 euros més a l'any), mentre que per a una hipoteca de 200.000 euros la pujada serà de 357,56 euros més al mes (4.290,72 euros més a l'any) i per a una de 300.000 euros, de 536,35 euros més al mes (6.436,20 euros més a l'any).

Sobre la probabilitat que l'euríbor continuï pujant la resta de l'any, des de Kelisto recorden que "són alguns els organismes i entitats que preveuen que sigui així". La previsió sobre l'euríbor per a 2023 situa l'indicador a final d'any en una forquilla de ganxo que va del 3,44% (una mica inferior a la dada actual) al 4%. Funcas i Asufin són els que preveuen xifres més elevades per a final d'any (4%), mentre que Bankinter situa l'euríbor en el 3,57% i CaixaBank, en el 3,44%.

Segona revisió de la hipoteca en un any

Des d'Asufin també han fet els seus propis càlculs després que l'euríbor del mes de maig quedés a les portes del 4%. "La nova pujada de l'índex, que es queda en el 3,865% per a les revisions d'aquest mes, suposa augments addicionals de quota de 223 euros al mes i de 2.682 euros a l'any, per cada 100.000 euros d'hipoteca", apunten.

L'Associació d'Usuaris Financers preveu que l'euríbor toqui el 4% ben aviat i que continuï instal·lat en aquesta cota fins a la volta d'estiu, quan es podria assistir a la baixada de l'índex. Malgrat això, continuen advertint sobre les conseqüències de l'encariment de les quotes que, en aquests moments, afecten de manera important tots els que ja van revisar l'any passat la seva hipoteca.

"Aquestes pujades de doble volta es faran patents a partir d'ara, quan l'euríbor fa un any que es troba en terreny positiu." Per aquesta raó, veuen més important que mai que es continuï vigilant l'impacte en les famílies hipotecades i si les mesures previstes pel Codi de Bones Pràctiques Bancàries resulten suficients per alleujar les tensions econòmiques.

El Govern, la banca i les associacions d'usuaris tenen previst reunir-se aquest mes de juny per analitzar l'acollida d'aquestes mesures d'alleujament, encara que l'avenç d'eleccions podria provocar canvis en la data d'aquest encontre.

Les hipoteques firmades en els últims cinc anys, les més afectades

Des de Funcas expliquen que, a l'hora de valorar l'impacte que té en les famílies cada pujada de tipus d'interès i en concret, de l'euríbor, cal tenir en compte factors com l'antiguitat del préstec hipotecari, la qual cosa queda de deute, la referència de tipus d'interès o els ingressos de la casa. Així, considerant que el saldo viu (la qual cosa queda per pagar) és d'uns 82.700 euros, cada punt de pujada encareix la quota mensual en uns 43 euros, per a una hipoteca a 25 anys.

Aquesta estimació és molt diferent si la hipoteca s'ha firmat recentment i tot just han començat a amortitzar-se. Per a aquestes, el cost de l'alça de l'euríbor pujaria fins als 73 euros mensuals. En total, dels 5,7 milions de préstecs hipotecaris en vigor, es pot estimar que el 57% –aquells amb una antiguitat superior a cinc anys– es veuran relativament poc afectats.

L'impacte de la pujada de tipus serà més gran per a les hipoteques amb menys de cinc anys, uns 2,6 milions, encara que la meitat d'aquestes són a tipus fix, de manera que no es veuen afectades perquè no fluctuen per l'euríbor. Quant al nivell d'ingressos, el nombre de famílies especialment vulnerables davant de l'alça de l'euríbor s'eleva a 260.000, segons les seves estimacions.