La despesa en prestacions per naixement i cura del menor s'ha situat en els 888 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, un 3,6% més que el mateix període de 2023 (856,6 milions). D'acord amb les dades difoses aquest dilluns pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, entre gener i març s'han tramitat 119.575 permisos per naixement, xifra que pràcticament es manté respecte a un any abans. D'aquestes baixes, 55.973 van correspondre al primer progenitor, habitualment la mare, i 63.602, al segon, normalment el pare, de manera que el 52,8% dels titulars de les prestacions són homes i el 47,2%, dones.

Aquestes xifres, explica el Ministeri, corresponen al nombre d'expedients gestionats, no al número de perceptors, ja que de la prestació pot gaudir-se per períodes setmanals, i es comptabilitza cada vegada que s'inicia un d'ells. La durada mitjana de les prestacions per naixement i cura de menor actives en el primer trimestre de 2024 ha estat de 93 dies en el cas dels homes i 102 en el cas de les dones. El nombre més gran de prestacions per naixement i cura de menor s'han registrat a Andalusia (22.162), Catalunya (21.507) i Madrid (19.075), les tres comunitats amb més població.

La prestació per naixement i cura de menor és un dret individual i no transferible dels dos progenitors, que va substituir a les antigues prestacions de maternitat i paternitat i les va equiparar. En l'actualitat, el permís és de 16 setmanes, sis de les quals s'han de gaudir immediatament després del part o resolució judicial o administrativa en els casos d'adopció, guarda o acolliment, en tant que la resta del temps pot disposar-se en períodes successius abans que el nadó compleixi un any.

Excedències

La quantia d'aquestes prestacions és equivalent a la base de cotització del mes anterior al part, adopció, guarda o acolliment, i s'abona directament per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) durant les setmanes que dura el permís. El nombre d'excedències donades d'alta en el primer trimestre de l'any va ser d'11.741, de les quals 9.979 van correspondre a dones, el 85%, i 1.762 a homes, la qual cosa equival al 15%. El nombre d'excedències ha disminuït un 3,5% respecte al mateix període de l'exercici 2023.