El Ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha avançat una segona convocatòria de la línia u del Perte per a la descarbonització durant el segon semestre de l'any, que permetrà participar també a aquells projectes que es vagin a realitzar més enllà de 2026.

A més, en la reunió de l'Aliança per a la Descarbonització celebrada en el Ministeri aquest dijous (imatge superior), Hereu ha explicat que ja es treballa en la línia quatre del Perte, vinculada al desenvolupament de noves instal·lacions manufactureres altament eficients i descarbonitzades.

El ministre ha recordat que la primera convocatòria, que s'obrirà el proper 24 de gener, té un pressupost assignat de 1.000 milions d'euros, dels quals 500 milions corresponen a préstecs i uns altres 500 milions a subvencions.

En concret, aquest projecte busca impulsar la descarbonització de processos productius de la indústria espanyola amb l'objectiu de "liderar la revolució verda a nivell europeu", ja que en paraules d'Hereu, actualment es fa front a "un doble repte, la transició verda i la transició digital", que són elements centrals del desenvolupament industrial d'Espanya.

Hereu ha explicat que els requisits per accedir als fons de la primera línia del Perte consisteixen a reduir almenys 3.000 tones equivalents de CO2 a l'any o un 30% de les seves emissions per a projectes tractors amb un pressupost mínim finançable d'un milió d'euros i amb data execució anterior al 31 de març del 2026.

En total, el Perte està dotat amb 3.170 milions d'euros de fons públics, que s'estima que mobilitzaran 11.800 milions d'euros d'inversió total, entre pública i privada, segons les dades ofertes pel ministre.

Això comportarà un increment en la competitivitat del sector del voltant del 10%, que possibilitarà la creació d'uns 8.000 llocs de treball qualificats i de qualitat. També suposarà una reducció d'emissions que podria assolir els 13 milions de tones de CO2 a l'any, fet que equivaldria a retirar 2,8 milions d'automòbils de la circulació o al consum d'1,9 milions de llars durant un any.

Paper de les pimes

Sobre les pimes, el ministre ha assenyalat que "han de tenir un paper fonamental en aquesta transformació, que ha d'ajudar en la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per diferents vies i en la disminució de l'ús de recursos naturals."

Durant la seva intervenció, Hereu ha aprofitat per donar la benvinguda a les organitzacions que s'ha incorporat a l'Aliança entre les quals hi ha Anfac, Anfevi, Sernauto, Sercobe, Aote i Primigea. A més, ha destacat que la indústria ha aconseguit "tenir el nivell que mereix" quan ha presentat la secretària d'Estat d'aquest sector, Rebeca Torro.

Hereu també ha assegurat que l'Aliança compta amb la seva disposició per treballar "de costat" i avançar cap al futur de la descarbonització d'una forma ordenada i justa. Al seu torn, ha traslladat la voluntat que l'Aliança es converteixi en un instrument de treball conjunt i de coordinació per assegurar el millor desenvolupament del Perte i l'agilitat en els processos de gestió i concessió dels ajuts.