L'espanyola Helena Viñes Fiestas presidirà la Plataforma de Finances Sostenibles, segons ha informat aquest dimecres l'Executiu comunitari. Es tracta del grup d'experts que assessoren la Comissió Europea (CE) en aquest aspecte, concretament en l'elaboració de la llista d'inversions considerades verdes.

Viñes és consellera de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i membre del Grup d'experts d'alt nivell sobre els compromisos d'emissions zero de Nacions Unides. Ha ocupat el càrrec d'assessora sènior del grup BNP Paribas sobre finances sostenibles, alhora que dirigia les activitats de Stewardship (diàleg amb les empreses i supervisora de l'estratègia i vot en assemblees generals) i polítiques públiques per a la gestora d'actius del grup on era així mateix subdirectora de sostenibilitat.

També ha estat assessora de polítiques en el departament de polítiques i incidència doni-la ONG Oxfam GB i anteriorment, va ser analista d'ESG en l'agència de qualificació de responsabilitat corporativa Core Rating. Des de 2021, formava part de la Plataforma d'experts tècnics de la Comissió Europea.

Amb la renovació del mandat de la mateixa, l'Executiu comunitari ha seleccionat 28 nous membres i cinc observadors del sector privat, experts en medi ambient i finances sostenibles. Així mateix, ha renovat els set membres permanents -agències de la Unió Europea- i convidat a unes altres nou institucions i organitzacions internacionals a participar com a observadors.

A través d'aquest nou mandat, la Plataforma se centrarà en la "usabilitat" per millorar la implementació de l'agenda europea de finances sostenibles i seguirà desenvolupant i actualitzant els criteris de la taxonomia europea, la llista d'inversions considerades sostenibles amb què Brussel·les busca dirigir finançament cap a projectes "verds".

"L'objectiu és assegurar que la taxonomia i tot el marc de finances sostenibles funcioni de manera efectiva per ajudar l'economia real en la transició" ecològica, ha dit en un comunicat la comissària europea de Servicios Financer, Mairead McGuinness, qui ha felicitat Viñes pel seu nomenament.