Les grans empreses de capital espanyol, agrupades en l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), consideren necessari un Pacte d'Estat per a l'Educació, petició que ha llançat el president de l'IEF i president de l'empresa Sener, Andrés Sendagorta, durant l'Assemblea anual de l'Institut. "Per quan una reflexió serena i profunda primer, i una acció decidida després, per corregir el nostre ja endèmicament deficient sistema educatiu?". Sendagorta ha defensat que les empreses ja fan "prou esforços" i impulsen iniciatives per fomentar i millorar la formació dual i la formació professional, però considera que "no és suficient". Per això, considera que és "necessari i urgent un gran consens polític i social que abordi aquest problema".

Una necessitat que es deriva d'un problema, que des de les grans empreses consideren altament preocupant, per la falta de personal per cobrir les demandes de forma generalitzada. Així, Sendagorta ha remarcat aquest dimecres que, encara que sembli contradictòria, existeix la "constatació" que amb les xifres d'atur més altes d'"el nostre entorn, les nostres empreses tinguin dificultats extraordinàries per cobrir necessitats de personal a tot el ventall de la cadena productiva; ja que el president de les grans empreses familiars ha remarcat que la falta de personal no es limita a certs sectors amb altes dosis de tecnologia, com les "enginyeries espacials", sinó que afecta tots els sectors. "Tenim exemples reals i recents d'iniciatives per formar conductors per al transport en països com el Marroc o a Polònia per "la impossibilitat de cobrir aquestes necessitats al nostre país". El president de l'IEF ha remarcat que és un problema que afecta tots els sectors i tots els nivells de qualificació.

Remunerar adequadament

Respecte a les denúncies llançades des d'alguns sectors del Govern espanyol, especialment des del Ministeri de Treball que lidera la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que al·leguen que les vacants sense cobrir es deuen a les males condicions laborals i salarials que aquestes empreses ofereixen, el representant de les empreses familiars ha declarat per "per part nostra, també hem d'estar molt atents a remunerar adequadament a les nostres persones, mantenint al mateix temps la competitivitat de les empreses".

Segons l'opinió del president de l'Institut de l'Empresa Familiar, si es combina la falta de personal que s'està produint actualment amb un índex de natalitat demolidor, "arribem a la conclusió que aquest problema ha arribat per quedar-se", ha comentat aquest dimecres Sendagorta davant d'un nombrós grup d'empresaris propietaris de grans empreses familiars. Encara que en aquesta ocasió, no hi va haver representants del Govern d'Espanya.

Una qüestió, la de la falta de personal, que preocupa en un triple vessant a les empreses espanyoles. En primer lloc, perquè segons l'opinió de l'IEF és inqüestionable que les empreses necessiten el millor talent possible per competir, evolucionar i progressar. En segon lloc, perquè segons l'opinió del president de Sener, suposa que els espanyols, especialment els joves, són privats de l'oportunitat de la il·lusió d'una "carrera estimulant i plena, que els permeti créixer com persones". I, finalment, des de la part que correspon a les empreses, el president de l'IEF ha assenyalat als associats presents en l'Assemblea que "hem de plantejar-nos com fer de la nostra condició d'empresa familiar alguna cosa atractiva en si mateixa a l'hora d'atreure a la nostra empreses a persones valuoses".

Segons l'opinió dels empresaris, la insuficiència de personal, malgrat l'existència de gairebé tres milions d'aturats, s'explica pel diferencial entre el que "coneixen els nostres joves i els coneixements que demanden els llocs de treball que hem de cobrir en les nostres empreses". Per això demanda aquest gran consens polític i social que abordi el problema "del sistema educatiu".

"El treball com a eix dignificador"

Una formació inadequada que, segons l'opinió de les empreses, redunda en els nivells d'atur. "Penso que molts coincidim que a Espanya l'atur és un problema central que marca no només la nostra economia, sinó també molts dels problemes de la nostra societat". El president ha remarcat que l'atur és una font de desigualtat i de falta d'expectatives per a molts espanyols, per la qual cosa, al seu parer, cal "recuperar la noció de treball com a eix dignificador de la persona i de la nostra vida social". En aquest sentit, segons l'opinió de l'empresari, els joves han de saber que hi ha un futur esperant-los en "les nostres empreses un futur estimulant que permetrà el seu desenvolupament professional i vital". Un futur que està forçosament lligat a una formació adequada que "satisfaci les necessitats de les empreses d'avui".