El govern espanyol ha anunciat que les empreses disposaran de tres anys per tenir un percentatge paritari entre les persones que componguin la seva direcció. D'aquesta manera, les companyies no cotitzades que comptin amb més de 250 empleats a la seva plantilla i 50 milions d'euros de volum de negoci anual tindran fins al juliol de 2026 per tenir en la seva direcció un 40% de dones com a mínim.

Així ho ha anunciat la ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts. En l'esmentat consell s'ha aprovat l'avantprojecte de Llei de Representació Paritària per assegurar la paritat en els futurs governs i en les direccions de les grans empreses. La ministra i vicepresidenta primera del govern d'Espanya ha explicat que l'obligació s'estén també als consells d'administració de les empreses cotitzades, que hauran de complir aquest percentatge abans de l'1 de juliol de 2024.

De la mateixa manera, aquesta quota del 40 % de participació femenina haurà d'aplicar-se també a les candidatures electorals i als membres del govern espanyol, com ja havia anunciat el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, així com als col·legis professionals i als jurats de premis o reconeixements de caràcter públic. "La igualtat de gènere és un dels vectors que guien l'acció d'aquest Govern", ha assenyalat Calviño. En aquest sentit, la vicepresidenta ha assegurat que la llei ideada per l'Executiu "va més enllà de la directiva comunitària, tant en termini com en aplicació".

Respecte a com afectarà la mesura en l'Administració General de l'Estat, els òrgans superiors i directius, com és el cas de les secretaries d'Estat, les sotssecretaries i les direccions generals de cada ministeri, hauran d'incorporar també aquesta quota de representació de dones en els pròxims cinc anys. Una obligació que s'estendrà a totes les entitats del sector públic estatal. També serà obligatori presentar llistes cremallera en els processos electorals, és a dir, que homes i dones s'integrin en elles amb una alternança total, i que cap sexe tingui una representació inferior al 40% en el Consell de Ministres.

Així mateix, Calviño ha volgut remarcar el missatge d'obligatorietat que recull l'avantprojecte de llei, aprovat pel Consell de Ministres el dia previ al 8-M. "No pot dependre de la discrecionalitat. Passem de les recomanacions a establir obligacions que puguin garantir i consolidar una igualtat efectiva", ha destacat la ministra. El text de la nova iniciativa legislativa passa ara a consulta pública. El Govern espera que s'aprovi definitivament abans que acabi la legislatura.

 

CEOE critica la llei i Foment es mostra a favor 

Les reaccions a l'avantprojecte de llei en el món empresarial han estat dividides. D'una banda, des de la patronal CEOE s'han mostrat crítics amb l'obligatorietat d'incloure més dones en els llocs de direcció de les empreses. Per un altre, des de la patronal catalana Foment de Treball s'han pronunciat a favor de la iniciativa.

D'aquesta manera, el vicepresident de la CEOE, Salvador Navarro, ha criticat la llei, assegurant que "no ens agrada en absolut l'obligatorietat". A preguntes dels mitjans en una roda de premsa per a presentar les prioritats de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) que presideix de cara al 28-M, Navarro ha destacat que, "com en totes les lleis des de l'obligatorietat", li "sembla malament". 

En aquest sentit, ha apostat per la "voluntarietat". També ha assenyalat que la seva aprovació coincideix amb el 8-M, per la qual cosa no sap si té un component més electoral". A més, ha plantejat que és "molt complicat complir" lleis d'aquest tipus i que la norma "lleva autonomia a les decisions de les empreses". Per part seva, el president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat aquest dimarts que està "absolutament d'acord" amb l'avantprojecte de llei.

A preguntes dels periodistes en el marc de la presentació del grup d'experts sobre fiscalitat a Catalunya impulsat per Foment, Sánchez Llibre ha afirmat que "no hi ha cap mena de reticència" per part de les empreses sobre aquesta futura norma. "Esperem que s'aprovi ràpidament i, si és possible, amb el màxim consens possible", ha afegit.