El govern d'Espanya està treballant amb la banca i amb operadores de telecomunicacions en un pla per evitar "com més aviat millor" que es continuïn produint estafes telefòniques. Fraus en els quals es roben diners al client d'un banc fent-lo creure que li està dient la seva pròpia entitat.

Des de la Secretària d'Estat de Telecomunicacions, igual que des de la banca i les operadores, han confirmat a EFE la notícia avançada aquest dilluns pel diari Cinc Dies. Fa anys la banca que consciencia els seus clients del risc que es produeixin estafes i frena atacs fraudulents per via de missatges de text o correus electrònics.

Tanmateix, en els últims mesos s'ha donat una nova modalitat d'estafes telefòniques. En aquest cas, els delinqüents suplanten el número de telèfon d'una sucursal de l'entitat financera per fer creure el client d'un banc que la crida és oficial, la qual cosa es coneix com a "vishing".

En aquesta crida fraudulenta es trasllada a la víctima que s'estan retirant fons del seu compte i per evitar-ho es demana la col·laboració del client, que acabi donant les seves dades, contrasenyes incloses, creient que parla amb la seva entitat, quan en realitat els hi està aportant a un delinqüent que aprofita per robar-li els diners.

Es tracta d'una estafa en la qual en sentit estricte no es produeix el robatori de dades, ja que és el mateix client el que els aporta, i a més es dona una suplantació d'un número de telèfon oficial d'una entitat financera, per la qual cosa es necessita la implicació de les operadores de telecomunicacions per evitar-ho.

Els bancs expliquen que no són responsables d'aquest tipus d'estafes perquè els seus sistemes informàtics no estan sent atacats ni s'estan produint bretxes de seguretat en els mateixos, però entenen que cal oferir una protecció més gran als clients.

Davant d'aquesta realitat, la banca i les telecos busquen des de fa setmanes al costat del govern d'Espanya un pla per frenar aquest tipus d'estafes, amb una solució "tècnica i normativa", segons explica el diari, que permeti comprovar l'autenticitat de les crides o bloquejar els intents dels delinqüents.