El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat preveu un inici de la verema de 2025 "millor que la de l'any passat", emparant-se en una millora a la sortida de raïm, informa en un comunicat aquest dilluns. Aquesta previsió, impulsada a través de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), recull dades de la sortida del raïm en tres varietats majoritàries, que són xarel·lo, macabeu i parellada, en una xarxa de parcel·les distribuïdes pel territori de la DO Penedès (Barcelona) des de 1984.

El Govern afirma que la varietat xarel·lo presenta una "bona recuperació", amb un augment del voltant del 28% al territori de la DO Penedès, mentre que la varietat macabeu apunta a una pujada del 13,1%, després de registrar nivells inferiors els anys 2022 i 2024.

Per la seva part, la varietat parellada és la que presenta una millora més moderada, "encara lluny dels valors mitjans històrics registrats", segons el Departament. Quant al calendari, aquest any l'inici de la verema presenta un lleuger retard respecte a la campanya anterior, d'entre 1 i 3 dies, a les zones de la costa i en Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona), mentre que en algunes parcel·les el cicle vegetatiu mostra un retard més acusat, que pot arribar als 7 o 9 dies.

Més d'un centenar de viticultors s'han concentrat recentment davant de la seu de l'Associació d'Elaboradores de Cava (AECAVA) a Sant Sadurní d'Anoia per exigir un preu "digne" del raïm. Amb la verema ja en marxa en alguns punts del país, els agricultors han denunciat que, després de dos anys de males collites per la sequera, determinades empreses volen pagar preus entorn dels 50 cèntims per quilo, molt lluny dels 60 cèntims que consideren necessaris per fer rendible la seva activitat. Per això els concentrats fan una crida a "perdre la por" i no firmar cap contracte per sota del cost de producció.

Josep Marrugat, membre de l'executiva d'Unió de Pagesos, assegura que la convocatòria s'ha dut a terme "pels rumors que corren" sobre el preu que algunes empreses de la DO Cava volen pagar pel quilo de raïm en aquesta verema. "L'any que ens havia de servir per recuperar-nos després de dos anys de males collites per la sequera resulta que algunes empreses han posat preus sobre la taula que no són acceptables i que l'únic que fan és instal·lar la precarietat i posar en risc la nostra activitat", denúncia Marrugat.

Raventós Codorníu planeja augmentar la seva adquisició de raïm en més d'un 50% aquesta verema, amb la possibilitat fins i tot de superar aquesta xifra inicial. A més, la companyia té previst aplicar, per segon any consecutiu, un "incentiu climàtic" del 45% addicional sobre el preu base fixat als seus contractes a llarg termini per a 2025.

Sergio Fuster, director executiu del celler, ha destacat que l'objectiu és "protegir els ingressos per hectàrea" per assegurar la sostenibilitat econòmica dels viticultors associats. "La nostra missió és impulsar un model vitivinícola innovador: sostenible amb el medi ambient, equitatiu amb els agricultors i resilient davant el canvi climàtic", puntualitza Fuster.