L'Institut Català de Finances (ICF) ha obert una línia de finançament de 115 milions d'euros en préstecs bonificats destinats a promotors públics i privats que construeixin habitatges de lloguer social i assequible. A més, l'Agència Catalana d'Habitatge, per la seva banda, aportarà 21,2 milions d'euros més per bonificar una part dels interessos, en un 27% aproximadament. Així ho han anunciat aquest dijous al migdia la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller de Territori, Juli Fernández. Aquestes mesures estan destinades a beneficiaris que ja tenen projectes en marxa i que ja han rebut altres ajudes pròpies de la Generalitat o dels fons Next Generation EU, segons han afegit els consellers.

Els beneficiaris podran sol·licitar 250.000 euros com a mínim a l'ICF a un interès inicial del 4,05% o del 3,80% a amortitzar amb 30 anys (amb quatre de carència inclosos) quan les operacions comptin amb una garantia pública. Amb l'aportació de l'Agència Catalana d'Habitatge, però, que assumirà un 1,1% de l'interès inicial, els interessos acabaran sent del 2,95% o 2,70%.

En declaracions als mitjans, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha comentat que el Govern és conscient del "context d'enduriment" tant en l'àmbit financer com en els costos de la construcció. "Com a Govern, hem de llegir bé el context, enfocar bé les prioritats i posar al servei d'aquests promotors eines que poden agilitzar aquest parc públic d'habitatge com més aviat millor", ha assenyalat Mas.

Més habitatges i més finançament

Per la seva banda, el conseller de Territori, Juli Fernández, ha destacat que aquesta convocatòria ha de permetre que hi hagi "molts més" habitatges de lloguer assequible i ha fet una crida al govern de l'Estat més finançament per fer arribar els recursos a ampliar el parc d'habitatges de lloguer social.

Les bases de la convocatòria, adreçada a beneficiaris d'altres ajuts públics de la Generalitat o dels fons europeus, s'han publicat aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat. Segons el Govern, l'objectiu és impulsar la construcció d'un primer paquet de 1.000 habitatges que ja disposen de subvencions europees i a l'espera que l'Estat activi altres mecanismes per a la resta d'actuacions que ha anunciat en les darreres setmanes.

Dilluns passat, el Departament de Territori va anunciar l'obertura de la convocatòria d'ajuts per valor de 161 milions d'euros per a la construcció de 3.116 habitatges de lloguer social repartits en 82 actuacions de 38 municipis. En la convocatòria, tenen prioritat les actuacions prèviament seleccionades del programa d'ajuts a la construcció d'habitatges energèticament eficients dels Fons Next Generation. Segons l'executiu, la línia de préstecs bonificats servirà per fer viable la construcció dels habitatges que ja tenen subvenció perquè permetrà finançar la part de construcció que no està coberta pels fons europeus.