El Fons Monetari Internacional (FMI) ha millorat les seves previsions de creixement econòmic per a Espanya. Segons les estimacions de l'organisme internacional, l'economia espanyola creixerà aquest any a un ritme de l'1,5%, la qual cosa suposa una revisió a l'alça de quatre dècimes respecte de la previsió anterior. No obstant això, per a 2024 les previsions de l'FMI reflecteixen una rebaixa de quatre dècimes, fins al 2%.

En aquest sentit, Espanya es manté com la gran economia de la Unió Europea (UE) amb més ritme d'expansió per a 2023 i el proper any, segons l'informe 'Perspectiva Econòmica Mundial' presentat aquest dimarts a Washington per l'FMI. Comparat amb l'actualització de previsions del gener passat, l'economia espanyola és la que registra la revisió més gran a l'alça entre les grans economies europees en el pronòstic de l'FMI per a aquest any, però també és la que pateix la revisió a la baixa més gran en relació amb les previsions per a 2024.

Tot i així, l'economia espanyola continuarà creixent substancialment més que la mitjana de l'eurozona, la previsió d'expansió del qual ha estat revisada a l'alça una dècima el 2023, fins al 0,8%, però dues dècimes a la baixa de cara al proper any, fins a l'1,4%. Aquest baix creixement de l'eurozona es deu principalment a tres raons, segons l'FMI: la invasió de Rússia a Ucraïna, el brot de variants contagioses de covid i l'enduriment de les condicions financeres.

Estima una inflació del 4,3% per a aquest any

Les noves projeccions de l'FMI per a l'economia del país se situen així per sota de les previsions publicades a finals de març pel Banc d'Espanya, que espera un creixement del PIB de l'1,6% el 2023, així com del 2,3% el 2024 i del 2,1% de cara a 2025.

Quant a la resta de projeccions macroeconòmiques, l'organisme multilateral anticipa que la taxa d'inflació d'Espanya es moderarà aquest any fins a una mitjana del 4,3% el 2023, davant el 8,3% de 2022, mentre que el proper any els preus pujaran una mitjana del 3,2%. D'aquesta manera, l'FMI ha ajustat a l'alça el seu pronòstic d'inflació per a Espanya, ja que prèviament esperava una pujada dels preus del 3,7% aquest any i del 2,7% el 2024.

Per contra, la institució es mostra una mica més optimista respecte al mercat laboral i preveu que la taxa d'atur baixarà aquest any al 12,6%, davant el 12,8% estimat anteriorment, mentre que per a 2024 confia que caurà al 12,4%, una dècima per sota de la seva anterior projecció. Ambdues xifres són encara molt per sobre de la mitjana pronosticada per a l'eurozona, que serà del 6,8% tant per a aquest any com per al pròxim.

El Govern destaca el "bon comportament" de l'economia

La reacció del Govern a les dades del FMI ha arribat per part del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital. Des del departament han destacat que les previsions constaten el "bon comportament" de l'economia, ja que espera un creixement de més del doble que la de la Unió Europea.

El Ministeri insisteix que, per segon any consecutiu, "el creixement previst serà gairebé el doble que el dels principals països de la zona euro", un "bon comportament" que, al seu judici, "es mantindrà durant l'any vinent" i continuarà sent "superior també al de la zona euro". Respecte a les perspectives d'inflació, el Ministeri, creu que "permetrà mantenir el diferencial positiu i continuarà afavorint la competitivitat de les empreses espanyoles".