Tot i que el temps de tardor està trigant a arribar, el Gremi de Pastisseria de Barcelona confia mantenir les vendes de panellets artesans durant la Castanyada 2023. El Gremi calcula que es vendran 250.000 kilograms de panellets artesans a tot Catalunya, una xifra semblant a la de 2022, any en el qual també va costar que arribés el fred. 

Pel que fa als preus, la previsió del Gremi és que el cost dels panellets es mantingui molt semblant als de l’any passat, tot i l’encariment de les matèries primeres. En un context marcat per l’escalada de preus, quant costaria fer els panellets a casa? Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), fer els dolços tradicionals de la Castanyada serà un 12,3% més car i costarà 19,01 euros per a entre 4 i 6 comensals.

Recepta dels panellets

Si mirem la recepta per fer els dolços tradicionals de Tots Sants veurem que per fer el massapà es necessiten 300 grams de farina d’ametlla, 150 grams de sucre, 100 grams de patata o moniato i 58 grams d’ou (l’equivalent a un ou mitjà). Quant costen aquests ingredients?

Els 300 grams d’ametlla tenen un cost de 4,28 euros (un 1,6% més que l’any passat), el preu de 150 grams de sucre és de 0,22 cèntims (un 40,50% més que el 2022, sent l'ingredient per fer els panellets que més ha pujat respecte a l'any passat), el preu de 100 grams de patata o moniato és de 0,21 euros, el que suposa un 20,5% més que l’any passat, mentre que el cost d’un ou és d’aproximadament 20 cèntims d’euro, un 11,5% més del que valia el 2022.

Una vegada feta la pasta i amb el massapà a la nevera, caldrà decorar els panellets. Els panellets més habituals són els de pinyons, tot i que també n'hi ha de xocolata, coco o confitura, entre altres. El preu de 175 grams de pinyons és de 13,99 euros, un 1,6% més que el 2022, mentre que els 20 grams de confitura per posar al damunt del dolç de tardor tenen un cost de 0,13 cèntims d’euro, el que representa un 15,5% més car que l’any passat. El preu de la xocolata ha pujat un 10% respecte a l'any passat, mentre que el de la fruita s'ha encarit un 13,5%. Amb tot, fer panellets per entre quatre i sis persones a casa té un cost de 19,01 euros, aproximadament, el que suposa un increment del 12,30% respecte a l’any passat.

 

Els panellets més venuts

El Gremi de Pastissers de Barcelona assegura que les pastisseries de Catalunya ofereixen entre vint i trenta varietats diferents de panellets artesans de mitjana, tot i que el més venut segueix sent el de pinyons. De fet, calculen que tres de cada quatre dolços venuts són els d'aquest fruit sec. Després d’aquests, els que també tenen una forta demanda són els d’ametlla i els de coco, seguit dels de codony.

Però, com passa amb altres dates assenyalades, els pastissers introduiran nous gustos a la tradició, i per això es veuran panellets de gerds, de pistatxo, de taronja, cítrics, de tiramisú o de xocolata i rom.