La reforma del mercat elèctric és un dels debats que s'està manejant a Brussel·les i a diversos països de la zona euro. Espanya ha estat un dels instigadors de l'actualització del mercat elèctric, ja que creu que en unes circumstàncies com les viscudes en 2022 i les que es mantenen el 2023, el 'pool' energètic té mancances que afecten directament els consumidors. En aquestes, la Comissió Europea s'ha alineat amb Espanya, i veu necessària una reforma del mercat elèctric donada per rebaixar la volatilitat dels preus i protegir els consumidors, entre molts altres aspectes.

Aquest dimarts, la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha donat el vistiplau a la reforma plantejada per la institució liderada per Úrsula Von der Leyen, en considerar-la "raonable" per augmentar els incentius al desplegament de nova generació renovable i augmentar la protecció els consumidors mitjançant l'entrada de contractes a llarg termini, els denominats CfDs.

La reforma del mercat elèctric plantejada per la CE, alineada amb l'espanyola

Per a Diego Rodríguez, investigador associat de Fedea, la proposta presentada per la Comissió Europea està alineada amb la petició de l'Executiu liderat per Pedro Sánchez en l'ús de les subhastes de contractació a llarg termini. A més d'això, i remarcant positivament la reforma presentada per l'organisme mandatari de l'eurozona, Fedea creu que l'actualització del mercat elèctric presentada per la CE és menys "intervencionista" que la presentada pel Govern espanyol. Rodríguez assenyala que "aposta clarament per un menys grau d'intervenció" que la proposta per l'Executiu liderat per Sánchez.

L'investigador ressalta que la proposta de reforma llançada per la Comissió Europea aposta per compatibilitzar la intervenció pública a través d'un mecanisme de subhastes, dirigit a l'entrada de nova generació, amb la promoció dels acords entre generadors i consumidors. Alhora, valora el desenvolupament d'altres instruments per augmentar la liquiditat dels mercats a termini.

La reforma no donarà entrada a eines temporals

Es pot destacar que la proposta de la CE començarà a ser discutida pel Parlament Europeu i el Consell per a la seva aprovació i entrada en funcionament. Espanya ha estat un dels Estats membre més incisius i més insistents en la necessitat d'actualitzar el mercat elèctric del Vell Continent per protegir més els consumidors i per reduir la volatilitat dels preus, la qual s'ha vist en tota la seva esplendor en els últims mesos. Amb la reforma del mercat elèctric es busca donar entada a canvis estructurals per millorar-lo, no crear instruments temporals per pal·liar els efectes negatius vistos en els últims mesos.

Els objectius que persegueix la Comissió Europea amb l'actualització del mercat elèctric són protegir els consumidors de la volatilitat dels preus. Per a això es busca esmorteir les variacions en el preu dels combustibles fòssils. D'altra banda, la CE buscar abaratir el preu de l'energia, a més que els consumidors es beneficiïn dels baixos costos de les renovables. Alhora, Brussel·les vol rebaixar la incertesa i donar més visibilitat a generadors i consumidors.

I tot això s'ha de donar en un marc en el qual Europa busca accelerar la transició energètica, la qual sembla indispensable en els temps actuals i més veient com ha afectat la dependència energètica del Vell Continent amb Rússia. Per a Fedea, la proposta del Govern d'Espanya s'alinea amb la de la Comissió Europea en el reconeixement del rol que juga el mercat de curt termini i la necessitat de preservar-lo, així com en la importància de potenciar els mercats a termini.

Malgrat això, "la proposta del Govern de Sánchez no feia atenció als PPA, malgrat la seva rellevància relativa més gran en relació amb els països del nostre entorn, i apostava decididament pel desenvolupament dels CfDs com a forma de contractació centralitzada de bona part de l'electricitat dels generadors", expressen des de Fedea.

En canvi, afegeix, la proposta de la Comissió Europea possibilitaria l'ús d'aquests contractes com a mecanisme vinculat a l'entrada de nova generació renovable i a les inversions en la generació nuclear. Tanmateix, no en la generació hidràulica amb embassament, com plantejava la proposta del Govern espanyol. Tampoc no es podria fer ús de CfDs amb la generació eòlica, solar o amb biomassa ja instal·lada, com es plantejava en la proposta espanyola, tret que es tractés de generació associada a ampliacions o repotenciació de la capacitat ja instal·lada, ressalta Fedea.

Espanya espera que la reforma del mercat elèctric es doni abans que acabi el 2023

La reforma del mercat elèctric s'ha convertit en una de les peticions més clamades pel Govern d'Espanya, que veu necessari un canvi de fórmula per reduir la volatilitat dels preus i, amb això, donar més seguretat als consumidors. Aquest dimarts, la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, ha indicat que Espanya espera que la reforma del mercat elèctric "arribi aviat". Després d'això, la representant del Govern espanyol ha assenyalat que a l'Executiu del país ibèric li agradaria que la reforma del mercat elèctric arribés abans que finalitzés el 2023.

Arran de la proposta oferta per la Comissió Europea, la secretària d'Estat d'Energia ha valorat positivament l'expressat per Brussel·les i ha afirmat que comparteix el "diagnòstic" que fa la CE en la seva proposta. Malgrat això, l'Aagesen ha incidit que encara hi ha "molt per fer".