L'INE donarà a conèixer aquest divendres a partir de les 9.00 hores la dada de creixement del producte interior brut (PIB) del segon trimestre de l'any, que s'espera que sigui inferior al de l'anterior trimestre, quan l'economia va créixer un 0,6% en termes trimestrals i un 4,2% en termes anuals. No obstant això, el fort creixement de l'ocupació que ha llançat aquest dijous l'EPA —enquesta realitzada també per l'INE— podria modificar les previsions manejades pels experts i que han anat en augment al llarg dels últims mesos.

Al juny —fa, per tant, un mes— el Banc d'Espanya va vaticinar un augment per a aquest segon trimestre del 0,6% (el mateix que el trimestre anterior), "encara que amb molta cautela". És el més alt, amb diferència, dels que contemplen altres serveis de conjuntura. Funcas va pronosticar el 6 de juliol "una pèrdua de dinamisme del conjunt de l'economia al llarg del trimestre". "S'estima que la taxa de creixement trimestral s'hauria situat en el 0,4%", dues dècimes per sota de l'anterior trimestre. Fins i tot el panell que elabora Funcas amb les previsions dels 18 serveis d'anàlisi privats més prestigiosos d'Espanya estima un 0,3%, per sota del de Funcas.

No obstant això, la sorpresa l'ha donat l'Airef, que amb el seu mètode Mipred de previsió del PIB en temps real ha anat reduint el creixement al llarg dels últims dies. Així, el 10 de juliol pronosticava que en el segon trimestre es produiria un augment del 0,5%, però amb la publicació de noves dades referides a les vendes diàries s'ha rebaixat el càlcul a tan sols un 0,1%. No obstant això, cap d'aquestes previsions no ha tingut en compte l'EPA d'aquest dijous (també de l'INE), encara que el Mipred d'Airef no fa servir aquesta estadística per a la seva dada avançada de creixement.

Una part de la millora de l'economia en termes anuals d'aquest trimestre i dels dos últims de l'any està condicionada per la revisió a l'alça de la Comptabilitat Nacional Trimestral realitzada per l'INE sobre el creixement del quart trimestre del 2022 fins al 0,5%. Un increment que va generar sorpresa, atès que en les primeres estimacions va arribar a donar descensos del PIB. Miguel Ángel García Díaz assenyala a ON ECONOMIA que la revisió condiciona l'evolució interanual (no així la intertrimestral) en sumar als últims quatre trimestres, cosa que permetrà que fins i tot amb creixements zero trimestrals en el tercer i el quart trimestre, l'economia espanyola podria tancar per sobre del 2% pronosticat pel govern espanyol ja el setembre de l'any passat.

Revisions generalitzades

Aquesta revisió a l'alça dels càlculs de l'INE explica en gran manera les nombroses modificacions de les previsions per a l'economia espanyola. L'últim organisme que s'hi ha sumat ha estat el Fons Monetari Internacional (FMI), que aquesta setmana ha elevat la previsió per a Espanya a un creixement del 2,5% del PIB per al 2023. A mitjans de juny, el Banc d'Espanya va augmentar set dècimes, fins al 2,3%, el mateix percentatge d'augment de l'Airef, que va revisar els seus càlculs el 6 de juliol. L'OCDE també els va elevar al juny a un 2,1% i la Comissió Europea, amb dades de maig, va xifrar en l'1,9% el creixement del PIB espanyol. Una mica més prudents es mostren els gabinets d'anàlisi privats espanyols, ja que el conjunt dels 18 consultats per Funcas el va xifrar en 2,1% al juliol, dues dècimes més que al maig.

Funcas destaca el comportament més positiu d'Espanya, que contrasta amb les taxes negatives registrades en el conjunt de l'eurozona en els dos últims trimestres. Tanmateix, les dades espanyoles emmascaren, segons l'opinió d'aquest servei d'anàlisi, "una notable debilitat de la demanda nacional, que va tenir dues caigudes en els dos trimestres, i destaca la contracció del consum privat, que en el conjunt d'ambdós períodes va acumular una caiguda en termes reals del 2,9%". Funcas recorda que el creixement del PIB en els dos trimestres va procedir fonamentalment del sector exterior: concretament, de la caiguda de les importacions en l'últim trimestre del 2022, principalment per la reducció del preu de l'energia, i d'un fort repunt de les exportacions de turisme, en el primer trimestre del 2023. Això últim s'haurà de repetir previsiblement en aquest segon trimestre pel bon comportament a l'entrada de visitants des de Setmana Santa, la qual cosa també incidirà en un augment del consum.

Quant a les dades del segon trimestre, Funcas apunta que amb una informació incompleta, els indicadors ofereixen "senyals mixtos". En general, els relacionats amb l'activitat industrial van iniciar el trimestre amb descensos, mentre que els relacionats amb els serveis registraven una evolució una mica més favorable. És al mes de juny quan s'observa un deteriorament generalitzat en la majoria dels indicadors de confiança sectorials, així com en els PMI tant d'indústria com de serveis. L'ocupació, segons les xifres d'afiliats a la Seguretat Social, després dels excel·lents resultats d'abril i maig, també va patir una important desacceleració al juny. Una anàlisi la fa Funcas abans de conèixer les dades de l'EPA del segon trimestre. D'altra banda, el gabinet de conjuntura recorda que la venda d'habitatges està descendint, així com les hipoteques i el crèdit nou a les empreses, que va començar a contreure's al final de l'any passat i ha continuat a l'inici del segon trimestre. La pujada del preu dels diners ja s'està començant a notar.