L'euríbor ha tancat el mes de maig a la baixa situant-se en el 3,68%, a falta que Banc d'Espanya confirmi aquesta dada. Si bé es tracta d'una taxa elevada per als nivells que venia marcant en els últims anys, cada descens suposa un alleujament per als hipotecats a tipus variable, que veuran rebaixar la seva quota.

Es tracta de la segona rebaixa de l'euríbor des de començament d'any, després de començar gener en el 3,609% i situar-se a tancament d'abril en el 3,703%. La tendència a l'alça d'aquest índex ha anat paral·lela a la política monetària del Banc Central Europeu (BCE), que ha aplicat nombroses pujades als tipus d'interès com a part de la seva estratègia per tractar de baixar la inflació.

Malgrat que en les últimes reunions ha prioritzat l'immobilisme, mantenint els tipus en el 4,5%, s'espera que al juny comenci a baixar-los progressivament. Amb aquest nou descens, els hipotecats veuran com la seva quota hipotecària baixa aquest any si han de revisar l'interès del seu préstec amb l'euríbor del mes de maig, posat el mateix mes de l'any passat l'índex se situava en el 3,862%.

Si toca revisió al maig, això és el que estalviaràs

Això es traduirà que una persona que tingui contractada una hipoteca variable de 150.000 euros a 30 anys i amb un diferencial del 0,99% més euríbor i hagi de revisar el seu tipus d'interès amb l'euríbor de maig pagarà 16,5 euros menys en la seva quota mensual, o uns 200 euros menys a l'any.

Segons l'analista de HelpMyCash Miquel Riera, el motiu del descens de l'euríbor és la previsible reducció de tipus que el Banc Central Europeu anunciarà el proper 6 de juny. Tanmateix, l'expert creu que "cal veure si l'euríbor s'encomanarà de la baixada de tipus del BCE", tenint en compte la incertesa que travessa l'economia de l'eurozona a causa dels conflictes a Ucraïna i Israel.

"Aquestes tensions geopolítiques poden portar als països de l'eurozona a augmentar la seva despesa pública en defensa i en la indústria armamentística, la qual cosa pot provocar un repunt de la inflació", explica. Des de la fintech especialitzada en pagaments i cobraments internacionals, Ebury, creuen que de moment les rebaixes són petites i l'important és el canvi de tendència de l'indicador.

Les bones notícies arribaran a partir de juny

Alguna cosa que atribueixen que "els mercats donen per fet que el BCE donarà el tret de sortida al seu cicle de flexibilització en la seva reunió del 6 de juny, és a dir, d'aquí a una setmana", segons explica l'analista Itsaso Apezteguia. "Cada vegada sembla més clar que les bones notícies per als hipotecats arribaran a partir de juny, ja que juntament amb les retallades de tipus del BCE es produirà una caiguda de l'euríbor", afegeix.

No obstant això, indica que els mercats ja descompten l'esmentada retallada des de fa temps, per la qual cosa la caiguda de l'indicador "podria no ser molt significativa". Per tant, la qüestió clau ara és el ritme de les retallades més enllà de juny, que al seu torn dependran de les pròximes dades, sobretot els d'inflació.

Per la seva part, des de iAhorro, l'expert Simone Colombelli assegura que la baixada que veiem ara "és positiva per a tothom, però amb prou feines canvia el panorama econòmic i hipotecari, que es troba des de fa mesos en un moment d'estabilització i manteniment." En aquest sentit, Colombelli adverteix que la taxa de referència es troba per sobre dels nivells que s'esperaven a començaments d'any per aquestes dates.