L'euríbor prossegueix amb la seva escalada i ja assoleix el 4,2%. Es tracta d'un nivell no vist des de la crisi financera de 2008 i al que l'índex arriba després de les 10 pujades de tipus d'interès que ha dut a terme el Banc Central Europeu entre juliol de 2022 i setembre de 2023, en tot just 14 mesos. Amb aquesta pujada diària, la mitjana mensual de setembre se situa en el 4,109%, per sobre del 4,073% registrat el mes d'agost.

El mes d'agost passat, l'euríbor donava un petit alleujament als hipotecats, ja que va ser l'únic mes en què va baixar (per primera vegada en 20 mesos) en comptes de pujar. Però la nova pujada de tipus del BCE (del 0,25% la setmana passada) ha tornat a impulsar a aquest índex, que una altra vegada portarà una important pujada de quota per a aquells que tinguin un préstec hipotecari a tipus variable, l'import del qual va fluctuant segons ho faci l'índex.

Així, en els anys en què l'euríbor ha estat en negatiu s'han vist afavorits per pagar menys, però ara, amb l'euríbor en positiu i a l'alça, s'estan veient molt afectats. De mitja, una persona que tingui contractada una hipoteca a tipus variable de 150.000 euros, amb un termini de venciment de 30 anys i amb un diferencial del 0,99% més euríbor, que hagi de revisar el seu tipus d'interès el mes de setembre, registrarà un augment de la seva quota hipotecària d'uns 163,74 euros al mes. Doncs el setembre de l'any passat, l'euríbor estava en el 2,2%.

Cal recordar que el setembre de 2022 l'euríbor ja havia recollit les dues primeres pujades de tipus del BCE i l'índex va trencar la barrera del 2%. Tres mesos després, al desembre, va superar la del 3%, i el juny d'aquest any finalment ha sobrepassat la del 4%. Els experts han descartat que s'assoleixi el 5%, de fet, s'inclinen més perquè comenci a baixar el 2024 i es mogui en l'entorn del 3%, encara que no sempre han encertat amb aquestes previsions.