El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assegurat aquest dilluns que el reglament que permetrà la posada en marxa de plans de pensions d'ocupació de promoció pública "ha passat per gairebé tots els tràmits", amb la qual cosa només "falta la seva aprovació pròximament pel Consell de Ministres". Juntament amb el reglament, el Ministeri també ultima la plataforma digital comuna que unirà tots els plans i que estarà disponible a finals de l'estiu 2023, segons ha avançat Escrivá aquest dilluns després d'assistir a la firma del primer pla d'ocupació simplificat per a autònoms promogut des de l'àmbit privat pel Banc Sabadell amb la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA).

Una vegada en marxa el reglament i la plataforma digital comuna, quedaria treure la licitació per a les entitats gestores i dipositàries d'aquests fons, un concurs del qual el ministre ha assenyalat que té "molt avançats els plecs". Des de juliol de 2022 està en vigor la llei de foment dels plans de pensions d'ocupació que busca afavorir el desenvolupament dels plans col·lectius de pensions, minoritaris a Espanya davant els individuals, a través de la negociació col·lectiva i basats en la creació d'un macrofons de promoció pública.

Els plans de pensions d'ocupació de promoció pública, de nova creació, s'articulen a través de la negociació i pretenen estendre els plans d'ocupació al nombre més gran d'empreses gràcies que els sindicats i els empresaris els incloguin en les negociacions dels convenis sectorials. De moment, només el conveni de la construcció ha donat el vistiplau a la pensió complementària a través de l'ocupació. Tanmateix, la llei, que era un dels compromisos del Govern espanyol amb Brussel·les en el camp de les pensions, ha inclòs com a novetat la possibilitat d'estendre aquest tipus de pensions d'ocupació al col·lectiu d'autònoms a través de plans articulats a través de les associacions dels professionals per compte d'altri.

Sobre el conveni firmat amb el Sabadell, el president d'UPTA, Eduardo Abad, ha destacat que qualssevol dels més de tres milions de treballadors per compte propi poden accedir als beneficis d'aquest pla d'ocupació col·lectiu, sense necessitat de ser part de l'associació, i ha estimat que aquest any ja es beneficiaran uns 100.000 autònoms.