L’empresa Staff Pavillon ha obert un nou front davant la propera convocatòria d’eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, que han de tenir lloc aquest any. La firma especialitzada en estudis de mercat per a empreses i enquestes d’opinió pública, que presideix Xavier Vallhonrat, ha demanat al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, com a òrgan tutelar de les cambres catalanes, que declari la nul·litat del concurs que determinarà l’empresa encarregada de gestionar el sistema de votació per a les properes eleccions.

Segons Staff Pavillon, les condicions concursals donen peu a “vulnerar el principi d’igualtat” perquè les garanties que se sol·licitaran a les empreses que participin en els comicis seran diferents en funció de sí exerceixen el seu dret de manera presencial o digitalment. “Les garanties entre el vot presencial i el vot en remot tornen a no ser les mateixes [en referència al sistema que es va implantar en els últims comicis a Cambres]: el vot en remot no incorpora un doble factor d’autentificació, per tant, no és robust ni fiable, mentre que el vot presencial sí que requereix aquest doble factor”, manifesta Staff Pavillon en la instància que ha presentat al Departament d’Empresa.

Analitza també Staff Pavillon que vulnerant aquesta igualtat no es donaran les condicions necessàries perquè la composició de la Cambra, un cop realitzades les eleccions, disposi “d’una estructura i funcionament democràtic”, com pertoca a totes les organització professionals i corporacions.

Fonts del Departament d’Empresa han confirmat que han rebut la instància de l’empresa denunciant i que es revisarà des del punt de vista jurídic en el marc de les seves responsabilitats com a òrgan tutelar de les Cambres de Comerç catalanes, tot i que això no vol dir que puguin intervenir directament en la resolució d’aquest suposat litigi.

Staff Pavillon és la mateixa empresa que va impugnar el decret de la Generalitat que va regular les darreres eleccions celebrades a les cambres de comerç catalanes, el 2019, i que van donar la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona, al llavors representant de la candidatura Eines de País, Joan Canadell -ara diputat de Junts al Parlament-. Per tant, el juliol passat, Staff Pavillon també va recordar-li al conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en una queixa formal, aquesta situació i l'advertia d’un canvi en el plenari de la Cambra de Comerç de Barcelona, que no procedia pel fet de la suspensió del citat decret.

Ara, també acollint-se al fet que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar per un error de forma el decret electoral dictat per la Generalitat i en base al qual es van fer les darreres eleccions a les cambres de comerç, Staff Pavillon ha mostrat "la seva incredulitat" davant el fet que, el plec de contractació per escollir quina empresa es fa càrrec de dissenyar i desenvolupar el sistema de votacions, recull que el vot per mitjans electrònics ha de complir amb les garanties del Decret 175/2008, anul·lat amb sentència ferma pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC). Val a dir, que la nul·litat del decret no va comportar l'anul·lació dels resultats electorals. 

Es per això que Staff Pavillon denuncia que als plecs de prescripcions tècniques del concurs els hi manca la cobertura legal que els hi ha de proporcionar el Decret que regularà les properes eleccions a les Cambres de Comerç de Catalunya i que encara no s’ha publicat. La convocatòria del concurs, com és preceptiu, la va obrir el Consell General de Cambres de Catalunya, el passat 27 de desembre de 2022, per procedir a la contractació unificada del servei de votació mitjançant vot electrònic per a les eleccions a les 13 cambres de comerç de Catalunya que, com fixa el Govern central, s’han de dur a terme dintre de 2023. El preu de la licitació està al voltant dels 160.000 euros, i la presentació de les ofertes es va tancar el passat 19 de gener.

D’altra banda, pel que fa al contingut del plec de les clàusules particulars i de les prescripcions tècniques que incorpora el concurs, Staff Pavillon retreu que “a aquests plecs els hi manca la cobertura legal que els hi ha de proporcionar el Decret sobre el règim electoral de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Catalunya perquè s’està tramitant, i sobre el que es diu que prevaldrà en qualsevol cas”.