L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,5% a l'agost amb relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,6%, degut, principalment, a la pujada dels preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals i dels combustibles líquids. El preu dels aliments, tanmateix, va moderar tres dècimes el seu creixement, fins al 10,5%.

Amb el repunt d'agost, la inflació encadena dos mesos consecutius de pujades després que al juliol pugés quatre dècimes, fins al 2,3%, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirmen els avançats a finals del mes passat. Davant l'encariment dels carburants, l'INE destaca que els preus de l'electricitat i dels serveis d'allotjament van pujar l'agost d'aquest any menys del que ho van fer el mateix mes de l'any anterior.


La inflació subjacent baixa una dècima a l'agost

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va caure una dècima el vuitè mes de l'any, fins al 6,1%, situant-se 3,5 punts per sobre de l'IPC general. En el cas dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, la seva taxa interanual es va moderar tres dècimes l'agost, fins al 10,5%.

Aquest comportament es deu a l'estabilitat en els preus de la llet, formatge i ous davant la pujada que van experimentar l'any anterior, així com a l'abaratiment de les fruites i al fet que la carn, el pa i els cereals es van encarir menys l'agost d'aquest any del que ho van fer l'igual mes de 2022.

L'IPC, per sota del 3%

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics en funcions, Nadia Calviño, ha destacat que les dades definitives de l'IPC d'agost constaten que la inflació es va mantenir per sota del 3% i es va moderar la dels aliments. "Espanya es consolida com l'economia europea amb més creixement i menor inflació, la qual cosa beneficia a la competitivitat de les nostres empreses i també el poder adquisitiu dels salaris," ha subratllat Calviño. En aquest sentit, la vicepresidenta primera en funcions ha ressaltat a més que les mesures de política econòmica aplicades a Espanya han permès retallar la inflació vuit punts l'últim any "en un context inflacionari a tot Europa".

En termes mensuals (agost sobre juliol), l'IPC va registrar un augment del 0,5%, tres dècimes més del que va pujar el mes anterior. L'increment mensual de l'IPC a l'agost va ser conseqüència de l'encariment dels carburants, dels paquets turístics i de la restauració, tot això al caliu de la temporada turística. També van augmentar els preus dels aliments, un 0,2%, per l'encariment dels olis i greixos, dels llegums i hortalisses i, en grau més baix, del peix i el marisc i la carn. El vuitè mes de 2023, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 2,4%, tres dècimes per sobre de la taxa registrada el mes anterior. Per la seva part, la variació mensual de l'IPCA va ser del 0,5%