El Consell General d'Economistes d'Espanya ha revisat a l'alça la seva previsió de creixement de l'economia espanyola el 2023 fins al 2,1% des de l'1,8% de la seva anterior estimació, després de preveure que l'evolució del producte interior brut (PIB) del segon i tercer trimestre serà similar a la del primer trimestre, entorn del 0,5%-0,6%.
Al nou Observatori Financer publicat aquest dilluns, els economistes han elevat les seves projeccions per a l'economia espanyola, destacant que el creixement del PIB del primer trimestre, major de l'avançat a l'abril, del 0,6% i en taxa interanual del 4,2%, fa que s'hagin superat els nivells prepandèmia. A més, han posat el focus al "saludable baló d'oxigen" del sector exterior i a la millora de la productivitat.
Segons un comunicat emès aquest dilluns, el "creixement robust" de l'economia espanyola respon a la "bona marxa" de les exportacions el primer trimestre, especialment de serveis, en contra de la demanda interna, que, a diferència del PIB, està encara per sota dels nivells anteriors a la pandèmia.
"Discordi" amb la microeconomia
Malgrat el bon camí de l'economia d'acord amb les dades que es van publicant, els economistes han advertit que existeix un cert "discordi" amb la microeconomia, i més especialment amb les pimes, els autònoms i les famílies, que estan veient-se afectades per les polítiques recessives amb alts tipus d'interès, alta inflació i contenció dels salaris.
Sobre l'evolució de l'Índex de Preus de Consum (IPC), els economistes han revisat a la baixa la seva previsió de creixement mitjà el 2023 fins a situar-lo en una forquilla del 3-3,5%. "La bona evolució de l'IPC a Espanya, amb un diferencial de 3,6 punts amb l'eurozona, encara que es manté el diferencial en contra nostre de 9 dècimes en la inflació subjacent, unit al lleuger creixement de la productivitat en els tres primers mesos, ha afavorit les exportacions", han destacat.
Respecte a l'ocupació, atès el bon comportament fins ara, els economistes han revisat la seva previsió per a la taxa d'atur en una dècima fins al 12,6%, des del 12,7% anterior.
Previsió del dèficit públic a final d'any en el 4,4%
Del seu costat, i tenint en compte que a final del primer trimestre el deute suposava el 113% del PIB, els economistes han revisat la seva previsió fins al 111,5% des del 113% de previsions anteriors. Encara que s'hagi moderat el pes del deute públic sobre el PIB, els economistes han reconegut que els preocupa l'alt volum del deute, per l'efecte dels costos financers i l'increment dels tipus d'interès.
Per aquest mateix motiu, l'organisme que presideix Valentín Pich ha decidit mantenir la seva previsió del dèficit públic a final d'any en el 4,4%.