L’economia catalana va créixer un 0,8% en el primer trimestre d’aquest 2024, una dècima més que l'espanyola (0,7%) i cinc dècimes per sobre de la mitjana registrada a la UE 27 (0,3%), segons les dades avançades aquest dimecres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

En termes interanuals, l’evolució del PIB català a finals del primer trimestre mostra un creixement del 2,6%, també una dècima per sobre de la variació de l’economia espanyola en el mateix període.

El creixement del PIB català del primer trimestre d’aquest any ve determinat per l’evolució positiva de tots els sectors excepte l’agricultura, que disminueix un 3,4%. Destaca l’evolució positiva del sector industrial (4,4%), seguit dels serveis (2,4%) i l’activitat de la construcció (1,9%).

La indústria, amb una taxa interanual del 4,4%, augmenta sis dècimes respecte al trimestre anterior (3,8%) i ha estat el sector que ha impulsat el creixement trimestral del PIB. Les branques que més han contribuït al creixement industrial, segons els indicadors de producció, són la fabricació de vehicles de motor, la indústria alimentària, la indústria farmacèutica, la industria química i la fabricació de productes informàtics.

Pel que fa al sector serveis, l’evolució registra una taxa de variació del 2,4%, cinc dècimes inferior a la del quart trimestre de 2023 (2,9%). Segons els indicadors d’activitat dels serveis, les branques que més han contribuït a aquest creixement són l’hoteleria i restauració, el comerç al detall, els serveis professionals, els serveis jurídics, els serveis d’arquitectura i enginyeria, i els serveis informàtics.

D’altra banda, l’activitat de la construcció mostra una taxa de variació d’un 1,9%, un punt i 3 dècimes superior a la del darrer trimestre (0,6%). En canvi, l’agricultura registra una variació interanual negativa (-3,4%) i manté taxes negatives però de menys intensitat que els trimestres precedents.

Crisi a la pagesia

El retrocés del sector agrícola, que cau un 3,4%, segons les dades de l’Idescat, dona més raons a la pagesia, que el febrer i març passat va tallar vies públiques com a protesta per la seva situació. En contraposició, el sector agroalimentari (industrial) segueix exhibint fortalesa. Un recent estudi d’Acció i Prodeca, tot i que amb dades de 2021, confirma que l'agroalimentari representa gairebé el 20% del PIB català  (el 19,7%, concretament).

La crisi al camp també es va notar en els comptes anuals de l’Institut Català de Finances (ICF). Pagesos i ramaders catalans van copar el 77% dels crèdits que la financera pública va concedir dins la línia de crèdits al sector primari durant 2023, és a dir, 77 milions d’euros, d’un total de 101,4 milions. Aquesta suma representa, alhora, el 12% del total de 641 milions que l'entitat ha atorgat en crèdits durant l'últim any.