L'economia catalana va créixer un 3,2% interanual entre gener i març d'aquest any, segons l'estimació avançada feta pública aquest dijous per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). L'indicador se situa quatre dècimes per sobre de la variació experimentada pel conjunt de l'economia espanyola en aquest mateix període. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va informar recentment que l'economia espanyola va mantenir el to expansiu durant el primer trimestre del 2025, amb un avanç del 0,6% respecte al trimestre anterior, situant el creixement del PIB en els dotze últims mesos en el 2,8% interanual, 5 dècimes percentuals inferior al registrat durant l'últim trimestre del 2024.
Alhora, l'economia catalana ha superat amb escreix la mitjana de creixement de l'1,4% de la Unió Europea (UE) en el primer trimestre de l'any, i de l'1,2% que va millorar als països de l'eurozona. En concret, el producte interior brut (PIB) va augmentar un 0,4% a l'àrea de l'euro i un 0,3% al conjunt de la Unió Europea (UE) el primer trimestre del 2025 en comparació del trimestre anterior, segons la primera estimació publicada per l'oficina d'estadística comunitària, Eurostat.
Així doncs, comparativament, en termes intertrimestrals, la variació de l'economia a Catalunya se situa, en canvi, en el 0,1%, cinc dècimes per sota de l'espanyola (0,6%) i dues dècimes per sota de la comunitària (0,3%).
Serveis i construcció al capdavant
Per sectors d'activitat, el major creixement interanual en el primer trimestre és el dels serveis (3,6%), seguit de l’activitat de la construcció (3%), que és cinc dècimes inferiors a la del darrer trimestre (3,5%). L'agricultura, per la seva part, registra una variació interanual del 2,6%, dos punts per sota de la del trimestre anterior (4,6%), i consolida la tendència ascendent iniciada a finals de 2023. Aquestes taxes són inferiors a les del trimestre anterior, igual que el PIB, que ha disminuït set dècimes (3,9% al quart trimestre de 2024 i 3,2% al primer trimestre de 2025), segons ha informat l'Idescat aquest dijous.
El sector serveis té una taxa de variació interanual del 3,6%, sis dècimes inferior a la del quart trimestre de 2024 (4,2%). Segons els indicadors d’activitat dels serveis, les branques que més han contribuït a aquest creixement són l’hostaleria i restauració, els serveis d’emmagatzematge, el comerç al detall, i els serveis de venda i reparació de vehicles.
La indústria assoleix una taxa interanual de l’1,9%, un punt i una dècima menys que el trimestre anterior (3,0%). Les branques que més han contribuït al creixement industrial segons els indicadors de producció són la indústria farmacèutica i la indústria energètica.